VIDEO – FOTO: U Širokom Brijegu prikazan film “Nisam se bojao umrijeti”, o domoljubu Antunu Kikašu

ŠIROKI BRIJEG – Domoljubna misija Antona Kikaša iz 1991. ostat će vječno zapisana zlatnim slovima u povijesti stvaranja Republike Hrvatske.

U to vrijeme 1991. godine, Hrvatska je bila u jeku borbe protiv agresora JNA. Bio je to krvavi rat, a hrvatski narod bez oružja.

Poznati je hrvatski domoljub, emigrant u Kanadi, poduzetnik i pjesnik Antun Kikaš 31. kolovoza 1991. na zagrebačkom aerodromu Plesu biva uhićen od strane vojnika JNA gdje uz torturu i mučenje jugoslavenske armije odgovarao za oslobodilački pothvat prema hrvatskoj domovini.

kikassb31102016_4

Naime, Antun Kikaš čuvši krikove nemoćnih Hrvata bez obrane pred nadmoćnim agresorom umjesto novca koji se kao donacija uvijek negdje gubio, odlučio je sam avionom Hrvatima prevesti oružje. No, ne uspijeva. Jedna kriva riječ i neviđena slučajnost prekinula su Kikaševu akciju pomoći hrvatskim ljudima te je izložen strašnoj torturi koju je proživljavao po zatvorima nakon uhićenja.

Cijeli taj humanitarni pothvat vojne pomoći Hrvatskoj ovog kanadskog Hrvata, Antona Kikaša, zabilježio je redatelj Jakov Sedlar uz scenaristu Hrvoja Hitreca u igrano-dokumentarnom filmu: Nisam se bojao umrijeti (domoljubna misija Antona Kikaša 1991.).

Promociji filma “Nisam se bojao umrijeti” upriličena je u ove nedjelje (30. listopada) u prepunoj širokobriješkoj kinodvorani “Borak”.

Naravno, promociji je nazočio i ovaj veliki i istinski domoljub koji je govorio o svemu ovome, kao i ljubavi prema hrvatskom narodu i svojoj Domovini, što vam preporučujemo da pogledate i poslušate u ponuđenom video prilogu:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info