VIDEO: Dan osoba s invaliditetom u Širokom Brijegu i atmosfera za pamćenje uz nastup Denisa Barte

Međunarodni dan osoba s invaliditetom i 15 godina postojanja Udruge osoba s invaliditetom ŽZH svečano i dostojanstveno je ove srijede obilježno u Širokom Brijegu.

Program je započeo svetom misom u crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, a koju je predslavio fra Zvonimir Pavičić. Nakon toga uslijedilo je tradicionalno druženje članova udruge, brojnih gostiju i prijatelja koji su došli dati podršku i zajedno da svi proslave dan naših sugrađana koji su uistinu to i zaslužili.

Puno toga je se izdešavalo u petnaest godina od osnutka Udruge. Nije bilo lako jer su počeci i borba za dostojanstvo osoba s invaliditetom bili doslovno “borba” da bi to političke strukture shvatile. Ono što je nekada bio nezamislivo i teško provedivo, sada tek postepeno dolazi u sve strukture života gdje se shvaća kako je svaka soba od Boga dana i svaka osoba ima pravo u društvenom životi biti prihvaćena, poštovana, a što je sve to lijepo svima nazočnima kazala Zora Mikulić, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom ŽZH.

Podsjetimo kako je već registriran i športski klub civilnih invalida “Radovanj” Posušje, a u planu je registracija športskog kluba u Širokom Brijegu i u grudama kako bi mogli formirati Športski savez za osobe s invaliditetom ŽZH. Udruga OSI ŽZH očekuje u 2020. godini kako će imati aktivno djelovanje športsko rekreativnih klubova u cijeloj županiji. To je nekada bio samo san ali uz uporan rad i podršku taj san postaje stvarnost. Šport je preventiva zdravlja važan za sve, a posebno za osobe s invaliditetom za neke rehabilitacije i oporavak a druge osnaživanja jačanja identiteta što potiče inkluziju i socijalizaciju.

Osim predsjednice Udruge Zore Mikulić, na ovo skupu par prigodnih riječi uputili su i Tomislav Pejić, ministar rada i socijalne skrbi ŽZH, kao i Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, koji su Udruzi dali svoju podršku u njihovom daljnjem radu, kao i pomoći u svim oblicima, te čestitali im na ovom jubileju i njihovom danu osoba s invaliditetom.

A kako i priliči, bilo je i red da se nakon lijepe večere svi fino zabave uz nastupe brojnih članova Udruge, a iznenađenje večeri je zasigurno bio i Denis Barta, 20-godišnji pjevač iz Sarajeva koji ima svoju tešku životnu priču, ali ove večeri je svima nazočnima u dvorani pokazao nešto što će mnogi dugo pamtiti. Naime, Denis Barta rođen je s epilepsijom, autizmom i sljepoćom, a njegova bolest onemogućuje mu da koristi ruke. No, da je on jači od te prepreke, dokazao je pun podij plesače dok je pjevao i na klavijaturi svirao brojne hitove.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info