VIDEO: “Čovjekoliki” robot iz Googla koji vam po kući čisti i prašinu usisava

Roboti i umjetna inteligencija zauvijek će promijeniti kako živimo u budućnosti. Posljednjih godina više je moćnih kompanija ulagalo goleme resurse u razvoj robotike, od razvoja softvera do humanoidnih robota i samovozećih automobila.

No, uzmimo pauzu i otkrijmo dokle je došla ova robotska revolucija koja prijeti rezanju milijuna ljudskih radnih mjesta.

Google je svijetu pokazao najnoviju fazu razvoja svog robota iz serije Atlas.

Ova grdosija teška 150 kg i visoka 188 centimetara doista može na prvi pogled prestrašiti čovjeka i podsjetiti na scene iz Terminatora. No, Atlasova trenutna misija je samo biti uspješan pomoćnik u – kućanskim poslovima. Googleova tvrtka Boston Dynamics pokazala je kako se Atlas nakon što se natjecao u vojnoj robotskoj olimpijadi promijenio u kućnog pomagača i dao mu ime – Ian.

Ian može usisavati prašinu i koristiti metlu. I kao bonus nakon dobro obavljenog posla može i dobaciti papirnati aviončić u – koš za smeće.

Iako se ovakva vježba može na prvi pogled učiniti nedovoljno naprednom, riječ je o velikom napretku jer demonstrira kako Atlas vješto koordinira pokretima koji su prirodni čovjeku, ali strojevima baš i ne.

Ipak, ovaj video je nešto između testiranja i šale razvojnog tima koji je priznao da im je dosadilo izvršavati iznova jedne te iste testove pa su programirali malo zanimljiviji zadatak.

– Atlas treba često biti aktivan kako bismo bili sigurni da se nove verzije kodova neće srušiti. Većinu stvari koje Atlas izvodi u ovom videu sam ja kontrolirao, ali zajedno u suradnji s robotom. Nisam pozadi u kabini s joystickom. Koristim umjetnu inteligenciju kako bih uputio robota da primi bocu i makne je sa stola i pritom pazim da mu je zadana ruka na pravom mjestu. Zatim mi robot pusti cijelu simulaciju što će napraviti prije, nego što to učini. Ako mi se sve čini ok, kažem mu da izvrši pokret. Već vidim da će u budućnosti svi ti pokreti biti automatizirani, no i dalje mislim da će čovjek biti tu negdje – prenio je dojmove i iskustvo upravljanjem Atlasom John Carf, iz Googleove tvrtke IHMC Robotika.

Iana su ranije testirali u više neobičnih pokusa – stajao je na jednoj nozi, rekreirao je udarac iz legendarnog filma Karate Kid, a dobio je i softver koji mu omogućuje da upravlja – automobilom.

24 sata.hr