FOTO: MIli Marušić

Hrvatski košarkaški klub “Široki” iz Širokog Brijega utemeljen je 5. travnja 1974. godine na poticaj pokojnoga profesora tjelesnog odgoja Stanka Jelčića i skupine gimnazijalaca.

Prve utakmice klub je odigrao pod imenom “Mladost” na asfaltnom igralištu između znamenitih širokobrijeških zvonika i gimnazijske zgrade. Prvu utakmicu klub je odigrao sedam dana kasnije protiv “Troglava” u Livnu i ubrzo se uključio u redovito natjecanje, Drugu republičku košarkašku ligu BiH-skupina jug.

S dosta uspjeha klub je u tom stupnju natjecanja igrao sve do 1989. godine kada je postao pobjednik južne skupine Druge republičke lige BiH i izborio kvalifikacije za ulazak u Prvu republičku ligu BiH, koje su održane u Maglaju. Košarkaši “Mladosti” bili su bolji od “Radničkog” iz Goražda i “Troglava” iz Livna i postali članovi Prve republičke lige BiH u kojoj su dvije sezone igrali vrlo zapaženu ulogu.

Zbog ratnih prilika aktivnost u klubu je 1992. godine privremeno zaustavljena. No, samo dvije godine kasnije, košarka je ponovno oživjela u Širokom Brijegu. Klub je s novim imenom “Široki” krenuo u natjecanje u okviru Košarkaškog saveza Herceg-Bosne. Malo-pomalo vraćao se na nekadašnje staze uspjeha i godine 1997/98. postao prvak Herceg-Bosne, a nakon toga i osvajač prvoga doigravanja za prvaka i pobjednika Kupa BiH.

Veliki rezultati stigli su tek useljenjem kluba u novu modernu športsku dvoranu na Pecari. Klub je pod imenom “Široki Hercegtisak” postao trostruki prvak BiH i trostruki pobjednik Kupa BiH uz zapažene nastupe na međunarodnim natjecanjima, a prije svega u regionalnoj Goodyear ligi, gdje je u sezoni 2001/02. bio peti, a 2002/03. deveti.

Klub je sudjelovao i u prestižnim europskim klupskim natjecanjima, Kupu Raimonda Saporte, Kupu Radivoja Koraća , FIBA Champions kupu i FIBA Europe ligi. Sjajnom organizacijom, odličnim rezultatima i pravom športskom atmosferom u dvorani na Pecari HKK “Široki Hercegtisak” prerastao je okvire Širokog Brijega, Zapadnohercegovačke županije i Bosne i Hercegovine. Postao je jedan od najuspješnijih sportskih klubova u državi i uzorni član europske košarkaške obitelji. Višestruki je prvak i pobjednik Kupa Bosne i Hercegovine.

Veliki doprinos ostvarenim rezultatima su dali mladi domaći igrači koju su ponikli u ovoj školi košarke koja je posljednjih godina prepoznatljiva ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijeloj regiji. Braća Barać, Planinić, Bošnjak, Ramljak, Bilinovac, samo su neki od igrača HKK Široki koji danas igraju diljem Europe i ponosno promoviraju naš Široki Brijeg.

FOTO GALERIJA brojnih pehara, medalja, zahvalnica na brojnim turnirima na Facebook stranici portala SirokiBrijeg.info:

“Kao što možete vidjeti dvorana je istaknuta sa slikama koje su vezane za naša povijesna trofejna vremena. Također smo napravili i izlog naših starih dresova. Mislim da je pozitivno da i naši mladi igrači osjete i vide povijest ovoga kluba, kao i svi ostali koji dolaze u dvoranu. Ja se nadam da ćemo se brzo vratiti na stare staze slave jer mislim da to zaslužujemo. Ovom prilikom pozvao bih sve ljubitelje sporta da dođu podržati naše mlade igrače u nastavku Lige 6 za prvaka BiH” – kazao je za portal SirokiBrijeg.info Igor Jelčić, predsjednik HKK Široki.

U nastavku vam prikazujemo dio povijesnih uspjeha koji krase unutrašnjost dvorane na Pecari:

SirokiBrijeg.info