Na 38. sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega najveću pozornost je izazvalo pitanje o izgradnji kanalizacije i pročistača otpadnih voda gdje je vijećnica Banožić predstavnicima Gradske uprave ukazala na činjenicu da je realizacija ovog projekta obećana još 2006. godine, a još uvijek nije dovršena.

Kako je navela: “U službenom glasniku Općine Široki Brijeg iz 2006. godine, broj 11, stranica 473. na listi prioritetnih projekata za razdoblje 2006.-2009. godina pod točkom 44 navedena je realizacija projekta: Izgradnja gradskog pročistača otpadnih voda. Svjesni složenosti izrade projekte dokumentacije i pribavljanja određenih dozvola stanovnici Širokog Brijega su strpljivo čekali početak strateškog projekta.

Kada su u prosincu 2012. godine na Bentu počeli radovi na izgradnji kanalizacijskih kolektora, mještani Širokoga Brijega bili su spremni na prometni kolaps na dijelovima prometnica i da će radovi trajati nekoliko godina. Naime, u ugovoru je stajalo kako će za 33 mjeseca Širokobriježani dobiti kanalizaciju.

Danas je 28.10.2020. godine, prošla su ne 33 nego 99 mjeseci, a još nemamo niti završenu kanalizaciju, niti izgrađen pročistač otpadnih voda. 25. siječnja 2019. predstavnici Grada su potpisali ugovor sa izvođačima radova, i tvrtkom koja će vršiti nadzor izgradnje pročistača. Rok za završetak radova je bio 750 dana, a neki dan smo od gradonačelnika dobili informaciju da je završetak radova na pročistaču travanj 2022. Znači rok je već produžen za godinu dana.

Za to vrijeme otpadne vode se i dalje ulijevaju u Lišticu ili Ugrovaču. U Mjesnoj zajednici Knešpolje zagađeno je izvorište Crnašnice i tek sada se pokušavaju iznaći mogućnosti zbrinjavanja otpadnih voda iz industrijske zone. Njeno pitanje je glasilo, kada će konačno u potpunosti profunkcionirati kanalizacijski sustav u Širokom Brijegu?”

Odgovor na ovo pitanje građani nisu dobili, a Predrag Naletilić i Miro Kraljević su svu odgovornost za nerealizaciju ovog projekta pokušali prebaciti na ‘više sile’ koje im nisu bile naklonjene.

Predrag Naletilić je lijepo u jednu rečenicu satkao 15 godina lovačkih priča o ovom strateškom projektu: ”Dugo pričana priča, neispričana priča.” Detalje upita vijećnice Banožić i odgovora šefa Odjela za gospodarstvo Predraga Naletilića te gradonačelnika Mire Kraljevića pogledajte u videu.

SirokiBrijeg.info