Velika Britanija odobrila genetsku modifikaciju ljudskog embrija

U Velikoj Britaniji je izdana prva dozvola za genetsku manipulaciju ljudskih embrija. Liječnica i znanstvenica Kathy Niakan s instituta Francis Crick zatražila je od nadležne institucije dozvolu i dobila je, piše SkyNews, prenosi 24sata.hr.

No znanstvenicima i dalje nije dozvoljeno da u ženu usade embrije koji su korišteni u istraživanju. Neki znanstvenici se boje kakve bi posljedice genetska manipulacija imala kasnije na razvoj djece.

Spomenuta liječnica s instituta zatražila je dozvolu za istraživanje koje bi odgovorilo na pitanje zašto se oko 50 posto oplođenih jajnih stanica dalje ne razvija. Znanstvenici žele istražiti koji su geni za to krivi i tako u budućnosti izbjeći da se kod umjetne oplodnje događaju pobačaji te žele izbjeći slučajeve u kojima umjetna oplodnja nije uspjela. Ovaj pilot test trebao bi biti proveden na 30 embrija.

Podsjetimo, britanski je parlament u veljači prošle godine također prihvatio prijedlog “troroditeljske” umjetne oplodnje, odnosno metodu kojom se bolesni mitohondriji (dio stranice koji proizvodi energiju) majke zamjenjuju zdravima davateljice.

Prošle su godine Kinezi napravi prvi korak u pokušaju modifikacije gena u ljudskim embrijima. Kako bi izbjegli etičke implikacije, tim genetičara predvođen Junjiu Huangom iz Guangzhoua, koristio je samo embrije koji ne mogli doživjeti porod. Huang i njegov tim pokušali su modificirati gen odgovoran za beta-talasemiju, potencijalno smrtonosan poremećaj krvi. Iako su uspjeli modificirati gen, napomenuli su da su otkrili ‘ozbiljne prepreke’ za korištenje iste metode u zdravstvenim aplikacijama.

24sata.hr