Vijeće ministara BiH održao je danas 4. izvanrednu, telefonsku sjednicu na kojoj je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donesena Odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Odlukom se propisuju dodatni uvjeti za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koji se odnose na zabranu ulaska stranaca koji dolaze sa određenih područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa, a radi sprečavanja širenja i suzbijanja zaraznih bolesti, odnosno koronavirusa – COVID – 19., kao i posjedovanje određene vrste putne isprave, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Zabranjuje se ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu s područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a posebno iz: provincija NR Kine (Wuhan), Južne Koreje, Japana, Italije, Irana, Francuske, Rumunije, SR Njemačke, Austrije, Španjolske, Švicarske i Belgije. Stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo s važećom putovnicom, a stranom državljaninu kojem se zabranjuje ulazak na teritorij Bosne i Hercegovine Granična policija BiH, na zahtjev stranca, izdaje rješenje o odbijanju ulaska u skladu sa Zakonom o strancima.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da o realizaciji ove Odluke obavijesti diplomatsko konzularna predstavništva.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u „Službenom glasniku BiH“.

Crna Gora zatvorila sve granične prijelaze s BiH

Vlada Crne Gore odlučila je večeras zatvoriti i posljednji otvoreni granični prijelaz s Bosnom i Hercegovineom. Radi se o međunarodnom graničnom prijelazu Metaljka.

Ova informacija potvrđena je za “Avaz” iz Granične policije BiH.

Ranije su zatvoreni granični prijelazi Šćepan Polje i Vitina, a razlog je pandemija koronavirusa. 

Ova mjere se ne odnose na prijevoz robe, ulazak crnogorskih državljana u Crnu Goru i diplomata.

SirokiBrijeg.info