Uhićeni pripadnici HVO-a branit će se sa slobode

Sud Bosne i Hercegovine uvažio je argumente obrane uhićenih pripadnika HVO-a s područja Čapljine, Ljubuškog, Širokog Brijega i Mostara te odbio prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora.

Kako je potvrdila za dnevni list Nada Dalipagić, odvjetnica jednog od osumnjičenih, Tužiteljstvo je tražilo pritvor za trojicu; Miroslava Hrstića, Ivana Medića, Miljenka Nogolicu, ali je taj zahtjev odbijen te su određene mjere zabrane u odnosu na svu petoricu. Kada su u pitanju idući koraci, očekuje se podizanje optužnice i nastavak sudskog procesa.

Poziv na zaštitu branitelja

S druge strane i dalje pristižu reakcije na ovo, ali i uhićenja koja su uslijedila u Stocu. Tako je Povjerenstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskoga rata Općine Ljubuški pozvalo hrvatske predstavnike vlasti u BiH da iskoriste sva legalna sredstva kako bi se zaštitili hrvatski branitelji i istina o Domovinskom ratu.

-Povodom nedavnih uhićenja hrvatskih branitelja iz naše općine od strane SIPA-e, a na zahtjev Tužiteljstva BiH, Povjerenstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata općine Ljubuški najoštrije osuđuje privođenje osumnjičenih hrvatskih branitelja, zbog sumnje da su počinili ratne zločine. Sam način uhićenja, nepotrebno prestrašivanje i maltretiranje njihovih obitelji, kao i objavljivanje njihovih identiteta, predstavlja ozbiljno kršenje njihovih ljudskih prava zaštićenih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, navodi se u priopćenju iz spomenutog povjerenstva. U njemu se podsjeća na načelo presumpcije nevinosti, koje kaže da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja.

Osumnjičeni

Podsjećamo u akciji SIPA-e ovog ponedjeljka slobode je lišeno pet osoba koje su pod istragom i osumnjičena su da su u svojstvu pripadnika HVO-a i HOS-a, u logoru Dretelj na području općine Čapljina 1992. godine, vršili uhićenje, premlaćivanje, mučenje i pljačkanje imovine stanovništva, dok se trojica osumnjičenih terete i za silovanje ženskih osoba srpske nacionalnosti, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Navedeni osumnjičeni, ističu iz Tužiteljstva BiH, terete se da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Dnevni list