Prošlo je 10 godina od potpisivanja ugovora s ALBA-om o transportu ljubuškog otpada u Mostar. Pored javne pljačke i uništavanja komunalne infrastrukture znatna je ukupna akumulirana šteta ovog nezakonitog i po Ljubuški štetnog ugovora, piše portal Ljubuski.net.

Gotovo 16 milijuna KM ALBA je naplatila od građana i općine za odvoz otpada u Mostar. Odvožnju mještani plaćaju oko 17 KM mjesečno, što je astronomska cijena u odnosu na druge gradove u BiH pa i recimo grad Zagreb. Pored građana, sve troškove definiranja i prijevoza plaćao je grad Ljubuški godišnjom subvencijom od 250.000 do 320.000 KM.

Ljubuški je osiromašen za iznos od 16 milijuna KM, jer ALBA nije tvrtka sa sjedištem u Ljubuškom, pa se taj novac nije obrnuo u našem gradu, kroz plaće, poreze i doprinose, potrošnju u trgovinama i sl., već je jednostavno drugima postao kapital za rast i razvoj. Na njemu je ALBA živjela 10 godina, a Ljubuški propadao sa svojim komunalnim poduzećem. Pitanje je je li od ovakvog posla koristi imao Nevenko Barbarić sa svitom klimoglavaca. Eto, nije….

Za stimuliranje ovih gubitaka ipak treba više vremena, ali oni ne mogu biti manji od nekoliko desetaka milijuna KM. Nakon 10 godina sve se vratilo na staro, samo što smo doživjeli osiromašenje, a imovinska kartica gradonačelnika se višestruko povećala, nekretninski i novčano. Za privatne potrebe nesmiljeno koristi siromašne resurse osiromašenog Ljubuškog.

Nedavni neuspješni pokušaj prekida ugovora s ALBA-om samo je grižnja savjesti, ali Jerkić u pratnji odvjetnica su uvjerili Barbarića kako je to nemoguća misija, bez milijunske odštete.

Tražiti odgovor na pitanje što se moglo po pitanju odlaganja otpada napraviti u Ljubuškom za navedenih 16 milijuna KM je izlišno. Za Barbarića i njegove bitno je prodavati zemljište, politički i osobni interes utažiti i najgore je lagati i obmanjivati mase neznanjem i nestručnosti. Svoj politički imidž Barbarić je gradio na poštenju, a dogodilo se upravo suprotno.

Ljubuski.net