Ugostitelji ŽZH-a već 10 godina trpe nepravdu plaćajući dupli porez

U Bosni i Hercegovini je još prije deset godina, točnije početkom 2006., uveden PDV, odnosno porez na dodatnu vrijednost čija jedinstvena stopa iznosi 17 posto. Uvođenjem tog poreza prestala je i obveza plaćanja, između ostalih, i poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića s obzirom na to da se porez na tu vrstu robe već plaća kroz PDV, piše Večernji list BiH. Ipak, deset godina od uvođenja PDV-a ugostitelji u Zapadnohercegovačkoj županiji još uvijek moraju plaćati, uz PDV, i porez na potrošnju, kazao je za “Večernjak” Nikola Grbešić, predsjednik Udruge turističko-ugostiteljskih poslodavaca grada Široki Brijeg.

Veliki troškovi

“Ova županija je jedina na području Federacije BiH koja još uvijek nije ukinula porez na potrošnju pića, koji na alkoholna iznosi 5 posto, a na bezalkoholna 3 posto”, kazao je Grbešić. Ugostitelji Zapadnohercegovačke županije smatraju kako su diskriminirani u odnosu na svoje kolege iz drugih županija, posebice u situaciji kada kupovna moć stanovništva pada i posla je svakim danom sve manje. O kojim se iznosima radi, govori i podatak da neki hoteli koji djeluju na području ove općine ili županije na ovaj porez godišnje odvajaju više od 20 tisuća KM. Prema Grbešićevim riječima, kafići u Širokom Brijegu, uz PDV, moraju platiti i između 400 i 1000 KM poreza na potrošnju. “Federalne inspekcije koje nas često obilaze govore nam kako je obveza plaćanja ovog poreza prestala uvođenjem PDV-a te da porez na potrošnju ne moramo plaćati, ali mi smo u ovoj situaciji bespomoćni s obzirom na to da je u ovoj županiji Zakon o plaćanju poreza na potrošnju, od kojeg prihodi idu općinama, još uvijek na snazi i ako ga ne platimo, stižu nam kazne. Našli smo se u bezizlaznoj situaciji i apeliramo na nadležna županijska tijela da se konačno i u našoj županiji ovaj porez ukine”, kazao je Grbešić i dodao kako je krajnje nekorektno što samo oni moraju plaćati dvostruki porez.

Diskriminacija

Ugostitelji iz ZHŽ-a obratili su se i Federalnom ministarstvu financija, gdje su dobili odgovor da to ministarstvo nije nadležno za pokretanje procedura za ukidanje, odnosno izmjenu i dopunu Zakona o porezima županija, ali da može dati preporuku resornom županijskom ministarstvu te je naveo razloge zbog čega.

“Oporezivanje krajnjih potrošača – korisnika ugostiteljskih usluga porezom na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića sa stopom od 5 odnosno 3 posto na području ZHŽ-a predstavlja dvostruko oporezivanje istih usluga s obzirom na to da su one oporezovane PDV-om po jedinstvenoj stopi od 17 posto, stoji u preporuci koju su ugostitelji dobili iz Federalnog ministarstva financija još prije nekoliko godina. Grbešić naglašava kako su, s obzirom na to da su ostale županije ukinule ovaj porez nakon početka primjene PDV-a, pravne i fizičke osobe registrirane za pružanje ugostiteljskih usluga, ali i potrošači odnosno konzumenti istih na području Zapadnohercegovačke županije su hendikepirani u odnosu na one s područja drugih županija zbog viših cijena ugostiteljskih usluga.

Ljiljana Vidačak / Večernji list BiH