Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Ugostitelji protiv potpune zabrane pušenja

Ugostitelji protiv potpune zabrane pušenja

0
Ugostitelji protiv potpune zabrane pušenja

Primjena Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina u FBiH mogla bi imati negativne posljedice po gospodarstvo, istaknuto je na okruglom stolu koji je u srijedu u Sarajevu organizirala Gospodarska komora FBiH.

Potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić izjavio je da direktive EU-a ne nalažu apsolutnu zabranu korištenja duhanskih proizvoda u javnim prostorima.

Naglasio je da bi takva zabrana mogla biti izravan udar na turizam koji je u Federaciji trenutačno u ekspanziji, a time i na radna mjesta u tom sektoru, zbog čega bi zabrana trebala biti fleksibilnija.

Igor Lončarević iz revizorske kuće KPMG, koja je izradila Analizu stavova ugostitelja u BiH o spomenutom zakonu, rekao je da najveći broj anketiranih ugostitelja smatra da bi potpuna zabrana korištenja duhanskih proizvoda u javnim prostorima dovela do značajnog pada prometa, oko 40 posto i ugrozila poslovanje.

Podsjetio je da je svojevremeno i Hrvatska uvela vrlo stroge propise u toj oblasti koji nisu bili poštovani, zbog čega je naknadno došlo do ublažavanja propisa o pušenju.

Lončarević je precizirao da je, od 28 zemalja članica EU-a, u 11 potpuno zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima, u 17 zemalja postoje odvojeni prostori, dok je u nekim, ovisno o veličini i tipu, moguće birati je li objekt pušački ili nepušački.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera FBiH Amir Hadžić smatra da bi bilo najbolje omogućiti vlasnicima ugostiteljskih objekata površine do 40 metara kvadratnih površine da izaberu hoće li će biti za pušače ili nepušače i da to bude označeno na vidnom mjestu.

Na okruglom stolu će biti usvojeni zaključci o ovoj temi koji će biti upućeni resornom ministarstvu radi korigiranja teksta zakona.

NasaTV.ba