Udruga pčelara Kadulja Ljubuški planira krenuti u otkup pčelinjeg otrova, i traže zaostale poticaje

LJUBUŠKI – Udruga pčelara Kadulja Ljubuški održala je u nedjelju 21.veljače svoju redovnu godišnju skupštinu u restoranu Ohio u Ljubuškom.

Riječ je o jednoj od najbrojnijih udruga pčelara u Hercegovini, u kojoj aktivno sudjeluje preko stotinjak članova. U udruzi su osobito ponosni na prethodnu godinu u kojoj je udruga pokrenula novu aktivnost, s ciljem promicanja kvalitete meda i promoviranja domaćih proizvoda – Božićnog sajma meda održanog u Ljubuškom.

Tijekom 2015. godine nastavili su sa humanitarnom akcijom prikupljanja i doniranja meda Domu za stare i nemoćne sv.Josip na Bučinama, Udruzi roditelja djece sa posebnim potrebama Duga Ljubuški i djeci iz Dječjeg vrtića Ljubuški. Na skupštini su se osvrnuli na probleme s kojima se susreću, posebno na problem legalizacije svog poslovanja a istaknuli su problem federalnih poticaja. Hercegovački pčelari ostvaruju općinske i županijske poticaje koji se raspodjeljuju po košnici na što su sa skupštine uputili zahvalu i taj način smatraju ispravnim.

Iz Udruge pčelara Kadulja su uoči nove raspodjele federalnih poticaja uputili poruku federalnom ministru poljoprivrede kazavši kako „ pčelari Hercegovine smatraju jedinim, ispravnim rješenjem poticaje isplaćivati po zajednici pčela, košnici i to u iznosu od 20 KM“, što su već u pisanom obliku obrazložili i uputili u proceduru. Ukoliko se ministarstvo nastavi oglušavati na njihove zahtjeve bit će prisiljeni pokrenuti tužbu za neisplatu poticaja za zadnje tri godine. Svi članovi udruge na skupštini su dobili članske iskaznice, a članovi skupštine su jednoglasno usvojili odluku da se najstariji članovi udruge oslobode plaćanja godišnje članarine. S ciljem poticanja novih pčelara na skupštini su podijeljena tri nukleusa koje je donirao Miloš Rakita, a njih su dobili Tomislav Nižić, Ante Čuvalo i Jure Luburić. Za tekuću godinu pčelari najavljuju edukaciju na temu novih tržišnih potencijala i mogućnosti koje se otvaraju pčelarima, a riječ je o otkupu pčelinjeg otrova – apitoksina koji na tržištu dostiže cijenu 20.000 do 25.000 eura za kilogram.

Bjanka Medić / Radio Ljubuški