ŠIROKI BRIJEG – Završeni su radovi na energetskoj obnovi objekta Osnovne škole Kočerin, što znači da su učenici novu školsku 2016./2017. godinu započeli u energetski obnovljenoj školi. U sklopu tih radova izvršena je kompletna sanacija vanjskih zidova grijanih dijelova zgrade prema vanjskom prostoru.

Toplinska fasada

– Izvedbom toplinske fasade s toplinskom izolacijom postići će se najveće uštede i smanjiti toplinski gubici zgrade. Osnovni cilj obnove fasade je, osim smanjenja toplinskih gubitaka i zaštite od vanjskih utjecaja, i dobivena veća kvaliteta te udobnost boravka uz produljenje životnog vijeka zgrade. Po provedbi predloženih mjera energetske učinkovitosti, najveće uštede postići će se u potrošnji energenata za grijanje, objasnio je ravnatelj OŠ Kočerin Željko Slišković.

sk10102016-3

Kako tvrdi, završeni su radovi na fasadi, ali su i izmijenjeni prozori na školi u Kočerinu. Radove koji se izvode u sklopu projekta energetske učinkovitosti financirali su UNDP i Zapadnohercegovačka županija. Ukupna vrijednost radova iznosila je 287.000 KM, a glavni cilj ovog projekta je provedba mjera energetske učinkovitosti kroz zamjenu ili obnovu postojeće infrastrukture, a sve u cilju postizanja koristi za životnu sredinu i ostvarivanja financijskih ušteda. Već ranije je u školi izvršena rekonstrukciji svih sanitarnih čvorova koje je financiralo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i Grad Široki Brijeg.

Financijska potpora

Osim matične škole, ovog ljeta izvršeni su radovi i u područnoj školi u Ljubotićima, jednoj od područnih škola Kočerin. Škola je dobila novu fasadu i zamijenjeni su dotrajali otvori. Radove u Ljubotićima je u cijelosti financirao Grad Široki Brijeg.

sk10102016-2

– Zbog ovih radova bio je odgođen i početak nastave za tjedan dana, samo u Kočerinu. No, na zadovoljstvo i učenika i nastavnika sada se nastava odvija u daleko ugodnijim prostorima. Iznimno sam zahvalan svima koji su pomogli da škola u Kočerinu dobije novi izgled. Ovom rekonstrukcijom završene su sve škole na području Kočerina, čime su se stekli dosta solidni uvjeti za boravak djece u svim školama na ovom području, vjerujem za jedno dulje razdoblje, dodao je ravnatelj Slišković.

Pero Zelenika / Vecernji.ba