U sklopu projekta „Misli o prirodi“ obilježen Europski dan bez automobila

U sklopu projekta „Misli o prirodi“, koji financira Vlada Švedske, a provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), su formirani Eko HUB-ovi na području Bosne i Hercegovine, EKO ZH je kao koordinator, nositelj Eko HUB-a Široki Brijeg, područje Županije Zapadno-hercegovačke, obilježio Europski dan bez automobila; 22.09

S ciljem jačanja svijesti o onečišćenju zbog učestale uporabe automobila, dana,22. rujna, obilježava se Europski dan bez automobila. Obilježavanje ovog dana je inicijativa Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost posljedica su neodgovorne uporabe automobila u gradovima, te je ovo i bio razlog da se 2000. godine 22. rujan proglasi Europskim danom bez automobila.

Tim povodom je u dvorištu Osnovne Škole Kočerin postavljeno parking stajalište za bicikla, kako bi se potaknulo i osvijestilo na potrebu za korištenjem prijevoznih sredstava koja manje zagađuju okoliš, te održana radionica s djecom.

Kroz projekt je planirano obilježavanje značajnijih ekoloških datuma kroz godinu, uključujući i svaki mjesec provođenje jedne Inicijative u lokalnim zajednicama Županije Zapadnohercegovačke, kako bi se podigla svijest o zaštiti okoliša kroz organiziranje različitih aktivnosti na teren.

Eko HUB Široki Brijeg formiran je u okviru projekta „Misli o prirodi!“.

SirokiBrijeg.info