Privlačenje sredstava putem projekata dobra je prilika za razvoj mjesnih zajednica, istaknuto je na današnjoj obuci za predstavnike mjesnih zajednica i nevladinih udruga na temu „Izrada projekata, planiranje i namicanje sredstava za iste“ .

Predavači na obuci bili su Andrea Škegro iz Općine Ljubuški, Ivan Milićević iz Općine Posušje, te Milan Budimir iz sela Podbila kod Posušja.

Andrea Škegro je navela konkretan primjer iz Općine Ljubuški gdje su u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” izvršeni brojni infrastrukturni radovi po selima u općini.

Ona je istaknula kako Općina Ljubuški stoji na raspolaganju građanima ako imaju neke ideje kako unaprijediti život u svom selu, a nemaju znanja kako napisati projekt.

“Konkretno u ovom projektu mi smo predstavnicima mjesnih zajednica pomagali u pripremi određenih aplikacija”, rekla je ona i dodala kako u Općini stoje na raspolaganju i nevladinim udrugama.

“Dolazili su nam predstavnici udruga, mi ih uputimo i pomognemo im i učinimo sve što je moguće kako bi oni dobili sredstva”, rekla je Škegro.

Milan Budimir iz sela Podbila istaknuo je kako je njihovo selo primjer kako se mala zajednica može razviti zahvaljujući sredstvima iz projekata.

On je dodao kako je znao da od općine Posušje ne mogu dobiti pomoć, pa su se okrenuli pisanju projekata.

“Naša općina nema velik proračun, ona ima svoje prioritete, ulaže se u razvijanje gradske sredine, pa smo odlučili sami pisati projekte, proračune i slali smo ih na javne pozive. I u tome smo uspjeli, vratili smo se u život zahvaljujući sredstvima iz projekata”, rekao je Budimir.

Kaže kako su zahvaljujući sredstvima iz projekata uspjeli asfaltirati ceste i urediti infrastrukturu u selu, a nakon toga su i seljani koji žive u inozemstvu počeli ulagati novac u selo.

“Otkad smo uradili asfalt, preko milijun maraka je uloženo u selo. Ljudi koji žive vani su počeli masovno obnavljati svoje kuće”, rekao je Budimir, dodavši kako sada njihovo selo djeluje kao idilično mjesto za život.

Pored Budimira koji je iznio primjer dobre prakse, danas je predavanje održao i Ivan Milićević iz Općine Posušje koji je dosad “odradio” preko 250 projekata.

On je govorio o tome kako pisati projekt, na što treba paziti i koje su to najčešće proceduralne greške zbog kojih projekt može “pasti”.

Današnju obuku je organizirao Centar za građansku suradnju Livno, u okviru projekta „Sudjelovanjem u odlučivanju za transparentnu lokalnu upravu“.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški