U Franjevačkoj galeriji otvorena izložba ‘Sveci’

ŠIROKI BRIJEG – U Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu otvorena je izložba pod nazivom „Sveci“. Na izložbi je izloženo 26 radova.

„Izložba „Sveci” po mnogočemu je heterogena. Naime, izlošci su vlasništvo Franjevačke galerije, većinom su nastali u novije vrijeme i svi su odreda darovani. Dio njih su magistarski radovi polaznika poslijediplomskoga studija „Ars sacra”. Od starijih autora zastupljeni su Karlo Afan de Rivera, (detalj), 1993., sitotisak, 62 x 44 cm Sv. Petar , Edo Murtić fra Mirko Ćosić i Edo Murtić, te Sofi ja Naletilić Penavuša i Kata Dolenec. Za neke radove može se reći da nisu dostatno sakralni te, samim time, da nisu prikladni za liturgijski prostor. Doista, autori su radili u punoj slobodi, bez uvjetovanja naručitelja, što inače nerijetko umanji umjetnički izraz. Ipak, poput usklađenoga orkestra, izložba upravo raznolikošću očituje onostranost kao i otvorenost koja je tako svojstvena umjetnosti i još više religiji; ona je tihi poziv da čovjek traži vlastitu sliku unutar samoga sebe, da se izdigne iznad uobičajenoga i otisne se u prostore mogućega, a vjernik i u prostore obećanoga. U ovom predbožićnom vremenu, i na prijelazu iz godine u godinu, sveci i njihove slike mogu nas nadahnuti da svjesno, ljudski i vjernički, težimo – kako napisa B. Pasternak – „unići u budućnost i postati njezinim dijelom“, rekao je o izložbi fra Vendelin Karačić.

Posjetitelji izložbe mogli su uživati u nastupima učenika širokobriješke Glazbene škole, koji su pokazali što su to naučili tijekom svoga školovanja u ovoj renomiranoj ustanovi. Ovom prigodom fra Vendelin je predstavio i kalendar za sljedeću godinu. Ovogodišnji kalendar krasit će slike grafičara, slikara i pjesnika Virgilija Nevjestića, rođenog u Tomislavgradu, a koji je živio u Parizu.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Miro Kraljević, a ostat će otvorena do 8. veljače 2016.

Grad Široki Brijeg