Od 2001. godine, 31. kolovoza se širom svijeta obilježeva kao Međunarodni dan svjesnosti o predoziranju. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o predoziranju i smanjenje stigme zbog smrti uzrokovane predoziranjem. Takođe, jedan od ciljeva je i poslati poruku javnosti da je smrt uzrokovanu predoziranjem moguće prevenirati te pružiti podršku obiteljima i prijateljima onih koji su stradali od predoziranja.

Predoziranje se javlja kao posljedica uzimanja prevelike količine neke droge ili kombinacije droga. Prema podacima EMCDDA- Europskog Centra za praćenje droga i bolesti ovisnosti, u Europi svake godine u prosjeku, 12 tzisuća osoba izgubi život zbog predoziranja.

“Za BiH ovakva statistika gotovo da i ne postoji, djelimično jer se ovim pitanjem još uvijek niko ne bavi dovoljno, a i zbog neadekvatne opremljenosti i nepostojanja opreme za dalje utvrđivanje uzroka smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su nastala predoziranjem. Mi kao udruženje koje se na svakodnevnoj bazi bavi sa ovisnicima zna za slučajeve predoziranja koja su se dogosila, ali koji su okarakterizirani kao zatajenja srca itd. Javnost treba znati  broj ljudi koji su nastradali zbog predoziranja kako bi se ustanovile mjere te provela uspješnija borba protiv zloupotrebe droga . – poručili su iz Udruženja Proslavi Oporavak.

Udruženje Proslavi Oporavak preporučuje svima osobama kod kojih je nastala ovisnosti, kao i njihovim obiteljima i prijateljima, da se što prije obrate za pomoć putem besplatne i anonimne telefonske linije za problematiku zloupotrebe droga 0800 28 000, te pokušaju da riješe svoju ovisnosti i krenu putem oporavka.

SirokiBrijeg.info