FOTO: Mili Marušić

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, Županija Zapadnohercegovačka broji 94898 stanovnika te službeni podatak ili registar o broju osoba sa šećernom bolešću ne postoji. Ako se uzmu u obzir podatci susjednih, europskih i drugih država koje imaju registar, više od 4,5% stanovništva ima dijagnosticiranu šećernu bolest, što znači da na ovim prostorima živi skoro 4500 dijabetičara.

Porazna je činjenica da ih još toliko nije dijagnosticirano niti su svjesni svog stanja. Zapravo će otkriti svoju bolest ili se početi liječiti, kako kažu statistike, tek nakon 7 godina povišenih vrijednosti šećera u krvi kada su kod većine nastupile mnoge komplikacije šećerne bolesti.

prodj18112016_2

Svjetski dan osoba sa šećernom bolešću, koji se obilježava svake godine 14. studenog, prigoda je, između ostalog, ukazati na ovaj problem. Članovi su Udruge dijabetičara u ŽZH u suradnji s lokalnim Domovima zdravlja, slučajnim i namjernim prolaznicima, na javnim mjestima i ove godine organizirali mjerenje šećera u krvi kao i krvnog tlaka.

To su učinili u sva četiri grada/općine Županije Zapadnohercegovačke gdje su provjerili ukupno 411 osoba te otkrili 4 novonastala dijabetičara s vrijednostima šećera u krvi iznad 18 mmol/l. Oni su bili jedni od onih „drugih“ 4500, te dalji tretman kod obiteljskih liječnika i dijabetologa će otkriti koliko je bolest uznapredovala i da li je na vrijeme otkrivena bez nastalih komplikacija.

Večernji su sati bili rezervirani za predavanje na temu šećerne bolesti koje je upriličeno u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu s početkom u 19h. Prim. dr. Srećko Miličević govorio je općenito o šećernoj bolesti i preporukama, dr. Marijana Musa ukazala je na prevenciju i probleme s dijabetičkim stopalom, doc. dr. sc. Irena Sesar nešto je više govorila o tome kako povišen šećer u krvi utječe na organe vida a mag. nutr. Nevena Pandža je ukazala na važnost prehrane u dobroj regulaciji šećerne bolesti. Poseban je gost bila ženska klapa „Diva“ iz Širokog Brijega koja je odličnim nastupima upotpunila večernji program.

Pokrovitelji ovogodišnjeg obilježavanja svjetskog dana šećerne bolesti u Županiji Zapadnohercegovačkoj bili su tvrtka Bosnamedic d.o.o. iz Sarajeva te Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a.

Snaga.ba