Turski dokumentarac ‘Sjever’ i francuski dokumentarac ‘Odraz moći’ pobjednici 17. Mediteran Film Festivala

ŠIROKI BRIJEG – Turski dokumentarac ‘Sjever’ redatelja Cayan Demirela i Ertugrula Mavioglua pobjednik je 17. Mediteran Film Festivala. Najboljim u kategoriji kratkometražnog dokumentarca proglašen je francuski dokumentarac ‘Odraz moći’ redatelja Mihaia Grecua, dok je nagradu publike osvojio ‘Houston, imamo problem!’, redatelja Žige Virca.

U dugometražnoj kategoriji, žiri u sastavu Nikica Gilić, Gaby Babić i Christoph Thoke za Grand Prix 17. MFF-a izabrali su turski film ‘Sjever’, uz obrazloženje kako prikaz političkih, vojnih i kulturnih tendencija u Turskoj, odnosno borbe i pogleda na svijet kurdskih boraca, na gledatelja ostavlja dojam bogatog i poticajnog svijeta skrivenog od svjetske javnosti, postavljajući mu i neka pitanja.

‘’Žene i muškarci pred kamerom govore o svojoj borbi, demonstriraju fascinantan način života i intrigantna razmišljanja, te postaju dio složene strukture koja može potaknuti i nova mišljenja i rasprave mnogo šire od teme filma. Prikaz političkih, vojnih i kulturnih tendencija u Turskoj, odnosno borbe i pogleda na svijet kurdskih boraca, na gledatelja ostavlja dojam bogatog i poticajnog svijeta skrivenog od svjetske javnosti, postavljajući mu i neka pitanja. To nisu samo pitanja koja sebi postavljaju junakinje i junaci te autori filma, nego i sasvim neočekivana pitanja o suvremenom svijetu, društvenim odnosima i životu u mediteranskoj regiji. Riječ je o filmu velike snage i važnosti, nadamo se i velikog utjecaja’’, stoji u obrazloženju žirija.

mff2882016 3

Žiri je dodijelio i posebno priznanje filmu ‘Geografije’, libanonskog redatelja Chaghiga Arzoumaniana, za bogat pristup vizualnom ilustriranju autoričinih riječi, fascinantnom prikazu jedne mogućnosti odnosa prema povijesti i poetskoj, osobnoj viziji jedne od zanemarenih povijesnih naracija. Također, posebno priznanje u dugometražnoj kategoriji ide i filmu ‘O nogometu’, španjolskog redatelja Sergia Oksmana, za strukturno veoma promišljen, minimalistički moćan stil, koji ogoljuje uobičajene slike obiteljskih i drugih odnosa, sugerirajući snažnu tjeskobu i dublji uvid u ljudsku evidenciju.

U kratkometražnoj kategoriji žiri u sastavu Amra Bakšić Čamo, Tina Bernik i Zoran Galić najboljim progašava film ‘Odraz moći’ francuskog redatelja Mihaia Grecua ističući kako ‘’u svijetu gdje je kontrola sve, ovaj film daje lijepu sliku o tome kako potraga za sigurnošću u potpuno definiranim i upravljanim životima, koji su odriješeni od vlastitih odluka do točke gdje su čak i osnovni instinkti za preživljavanje ugušeni, neizbježno dovodi do kolapsa i zaborava na stranicma povijesti”.

Posebno priznanje žirija pripalo je dokumentarcu ‘Portret tvorca igračaka’, španjolskog redatelja Daria Pereza.

”Mali film s velikom dušom, popraćen s minimalističkom, ali jakom glazbom, inovativno nas upoznaje s osjetljivim radom tvorca igračaka kroz digitalnu animaciju gdje je puno pozornosti dato detaljima koji nam omogućuju uvid u srž njegovog rada iz jedinstvene i nove perspektive”, stoji u obrazloženju žirija.

mff2882016 2

U ovoj kategori posebno priznanje žiri je dodijelio i filmu ‘Sva prava pridržana’, izraelskih redateljica Anael Resnick i Laile Bettermann za koji je istaknuto da ”kroz slike i osjećaje pomiješane sa sjećanjima predstavlja kompliciranu i mučnu povijest i sadašnjost kao jednostavnu igru kuće lutaka.’’

Uz svečani dio dodjele MFF projektora i proglašenja pobjednika posljednju večer 17. Mediteran Film Festivala obilježila je i projekcija igranog filma Antonija Nuića ‘Život je truba’.

Na ovogodišnjem Mediteran Film Festivalu, koji je od 24. do 27. kolovoza trajao u Širokom Brijegu prikazana su 22 filma u konkurenciji, šest kratkih dokumentaraca u programu ‘MFF Retrovizor’ te animirani filmovi za djecu u programu ‘MFF Fora’.

U suradnji s Operacijom kino, na otvorenom kinu u središtu Širokog Brijega prikazana su dva igrana filma, dok je suradnja s filmskom mrežom HBO donijela i nagrađivani dokumentarac ‘Chuck Norris u borbi protiv komunizma’. U suradnji s Američkim veleposlanstvom u BiH, u programu ‘Američki izlog’ prikazan je dokumentarac ‘Upoznajte Patelove’.

SirokiBrijeg.info