TOP10: Najiritantnijih stvari koje radi suvozači

Svaki vozač se prije ili poslije tijekom svoje vozačke karijere susretne sa situacijom u kojoj suvozač na ovaj ili onaj način polako ali sigurno uništava njegove živce. Donosimo popis TOP10 najiritantnijih stvari koje radi suvozači.

1. Kritiziranje vožnje

Ako postoji ijedna stvar koja se može svrstati u sam vrh TOP10 najiritantnijih stvari koje rade suvozači to je definitivno kritiziranje. Zamislite samo situaciju u kojoj lutate automobilom po nepoznatom gradu tražeći neku zgradu, parkiralište ili nešto treće, a suvozač konstantno komentira vaš način vožnje ili još gore preuzme ulogu navigacije. Od ovakvih situacija gora je još samo ona u kojoj osoba do vas preuzima ulogu instruktora vožnje i upozorava vas na brzinu, parkiranje, pretjecanje itd. Postoji li nešto gore od toga? Naravno da postoji, pecivo od lisnatog tijesta!

2. Konzumiranje hrane

U redu, ova situacija i nije toliko problematična ako je u pitanju kakva čokoladica ili nešto tome slično. No, zamislite situaciju u kojem suvozač jede, primjerice, pecivo od lisnatog tijesta koje se mrvi po netom očišćenom automobilu? Što je tek sa sladoledom? Svima se prije ili kasnije dogodi da netko nespretan na ovaj ili onaj način uprlja presvlaku sjedala zbog, eto slučajnog, kapanja sladoleda ili prolijevanja soka.

3. Stopala ispod vjetrobranskog stakla

Iako se većina ljudi u svojem automobilu osjeća kao kod kuće u nekim slučajevima to može izbjeći kontroli. To se u prvom redu tiče situacija u kojima vaš suvozač, a to je čest slučaj tijekom dugotrajnih vožnji, stavi svoja bosa stopala ispod vjetrobranskog stakla pod krinkom bolje cirkulacije krvi. Osim što će vozač prilikom toga imati pogled od kojeg će mu se diči kosa na glavi, velika je vjerojatnost da će se njegovo osjetilo njuha posebno nadražiti, pogotovo ako je suvozač cijelo vrijeme nosio tenisice.

4. Tipkanje po infotainment sustavu

Napretkom tehnologije napreduje i infotainment sustav svakog automobila, a koji nerijetko imaju veliki ekran osjetljiv na dodir što je idealna lovina za svakog suvozača koji pokušava ubiti dosadu. Osim što će neko vrijeme ispitivati kakve sve mogućnosti takav sustav ima tj. kakve sve pjesme vozač ima na CD-u, postoji vjerojatnost da svojim nespretnim prstima promjeni eventualnu rutu unesenu u navigaciji. Naravno, ne treba naglašavati da će postati pravi DJ zbog stalnog prebacivanja pjesama i eventualnog zavijanja, pardon pjevanja.

5. Otvaranje prozora i igranje klima uređajem

U trenutcima kada dosada napada jedan od načina kako istu pobijediti je igranje prozorima i eventualno stavljanje ruke kroz otvoreni prozor. Iako je ovo idealan način kako se rashladiti posebno tijekom ljetnih mjeseci u nekim situacijama ovakav suvozačev potez može zaista ići na živce. Jedna od takvih situacija, primjerice, je blicanje drugih automobila jer je ruka često postavljena kao u pozdrav. Naravno, tu je neizostavna igra ventilacijom ili klima uređajem.

6. Upotreba pametnog telefona

Jedna od itekako iritantnih i opasnih situacija je pokazivanje raznoraznih vijesti s interneta, slika, videa itd. tijekom vožnje na pametnom telefonu i „guranje“ istog direktno ispred lica vozača. Osim što ovakvo ponašanje dovodi u opasnost često se radi o vijestima i stvarima koje su potpuno nevažne i samo dižu živce.

7. Upadanje u riječ

Svima se prije ili poslije dogodi da tijekom vožnje suvozač konstantno upada u riječ. Neko vrijeme se ovakvo upadanje tolerira ali ako se ono upari s gužvom, nervozom i drugim stvarima koje se susreću u prometu prije ili kasnije doći će do „pucanja filma“ i svađe. Naravno, tu treba spomenuti i konstantnu priču (čitaj monolog suvozača) o svemu i svačemu što je čest slučaj.

8. Komentiranje automobila

Prva točka iz ovog popisa može se bez ikakvih problema nadopuniti i ovom stavkom, a posebice ako pokraj vas sjedi muški kolega koji eto ima potrebu pokazati svoj status i uspoređuje vaš automobil sa svojim. Naravno, njegov automobil je uvijek bolji, ljepši, brži i štošta drugo.

9. Lupanje vratima

Deveto mjesto na našem popisu pripada lupanju s vratima prilikom zatvaranja. Ovo može biti itekako iritantno ako se radi o novom automobilu ali i kod svih onih vozača koji svoj automobil doživljavaju kao neodvojivi dio sebe.

10. Ostavljanje smeća za sobom

Posljednja stavka na popisu odnosi se na sve one situacije u kojima suvozač na svojim cipelama u automobil ponese i znatnu količinu blata, odnosno iza sebe ostavi pravo smetlište nakon što je popio i pojeo sve što mu je bilo pod rukom.

Matija Kovačić / Automobili.hr