Menstrualni bolovi, zubobolja i glavobolja samo su neke od situacija u kojima posežemo za analgeticima. Najčešće su to aspirin i ibuprofen, odnosno analgetici koji se mogu kupiti u ljekarnama bez recepta. No, koja je razlika između njih i kako odabrati pravi analgetik?

Iako su i aspirin i ibuprofen učinkoviti u liječenju blage do umjerene boli, nakon uzimanja ibuprofena nuspojave u obliku bolova u trbuhu se javljaju rjeđe nego što je to slučaj s aspirinom. Također, kada se radi o menstrualnim bolovima, bolovima nakon stomatoloških zahvata ili bolovima mekih tkiva, ibuprofen se pokazao učinkovitijim.

Smiju li djeca koristiti ibuprofen?

Djelovanje ibuprofena otkriveno je slučajno tj. kada ga je njegov izumitelj primijenio kod mamurluka od čega mu se „razbistrila glava“. Danas se često koristi kod različitih tipova boli i kod povišene tjelesne temperature. Njegova primjena nije ograničena samo na odrasle, već ga roditelji u nižoj dozi često koriste protiv bolova i za snižavanje povišene tjelesne temperature kod djece.

Međutim, osobe alergične na aspirin ne bi trebale uzimati ni ibuprofen jer postoji vjerojatnost pojave reakcije i pri upotrebi ibuprofena.

CentarZdravlja.hr