Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje uskoro su na popisu turističke ponude

LJUBUŠKI – Koliko uspješno povlačimo novac iz Europskih fondova, pokazuje primjer sa juga naše zemlje. Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije, u suradnji s Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma iz Crne Gore, provodi projekt vrijedan oko milijun maraka. Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje uskoro su na popisu turističke ponude.

Asfalt prema tvrđavi Hercega Stjepana u Ljubuškom je završen. I to je samo jedan od infrastrukturnih radova na turističkoj ruti naše zemlje i Crne Gore – prirodne ljepote, kulturno-povijesno naslijeđe, ruralni turizam. Oko milijun maraka ulaže se u promociju potencijala obje zemlje.

«Uključili smo male biznise – domaćinstva – 26 iz Crne Gore i 20 iz BiH te smo ih podijelili na tematske cjeline, da bi se lakše prezentirala ova kompleksna tema i da bi se iskoristili svi ti potencijali, materijalni i nematerijalni», objašnjava Svetlana Vujičić, izvršna direktorica crnogorskog Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma – CSTI

Zapadnohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska županija te sedam općina u Crnoj Gorido kraja ove godineimat će zajedničku turističku ponudu. Suradnja sa petnaest turističkih agencija otvorit će vrata turistima.

«Oni će znati gdje se što nalazi jer smo sve te destinacije mapirali, a uskoro ćemo staviti putokaze i info-table, tako da će moći o tim destinacijama detaljnije pročitati što je točno tu bilo i u koje povijesno razdoblje spada», ističe Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije ZHŽ-a.

Vujičić najavljuje i studijsku posjetu za turističke agencije: «To nam je jako bitno – da povežemo male ponuđače i one koje ći sutra dovoditi goste».

Doprinjet će to i gospodarskom razvoju prekograničnog područja –srednjovjekovne Hercegove zemlje

Video na: Frderalna.ba