TEHNOLOŠKI USPJEH: Liječnici otkrili da mogu preko 3D printera napraviti dijelova tijela i tkiva

3D ispis nije samo za igračke i modele – liječnici na Wake Forest Institute for Regenerative Medicine objavili su vijest kako su uspjeli napraviti 3D ispis „živih“ organa i tkiva koji su sasvim dobro funkcionirali nakon što su „ubačeni“ u životinje. Tim na čelu s Anthony Atala, već je poznat po ispisu „blokova“ za ljudski mjehur, no sada su napravili korak više.Liječnici tvrde kako je moguće ispisati strukture koje su tako velike i dovoljno jake za ljude.

Prema Nature, mogu ispisati mišićne strukture, kosti i dijelove uha. Uz malo više posla, tehnologija bi mogla revolucionirati način na koji pristupamo kirurškim zamjenama. Glavna zvijezda je Integrated Organ and Printing System (ITOP), 3D uređaj za ispis kakvog do sada još nismo vidjeli.

Koristi “biorazgradivi, plastični materijal“ kako bi se dobio oblik tkiva, tu je i tinta na bazi vide za održavanje stanica i niz mikrokanala kako bi se omogućio protok kisika i hranjivih tvari. Ideja je da se stvori snažno tkivo koje se učinkovito integrira u životinje i ljude.

Atala tim koristio je ITOP za ispis ljudskih ušiju koje se ugrađuju pod kožu miševa, a tijekom dva mjeseca formiraju se hrskavice i ušne žile. Mora se priznati, ovo je sjajan uspjeh….

Ictbusiness.info