Svjetski dan prve pomoći obilježen u Širokom Brijegu

ŠIROKI BRIJEG – U petak je u Dječjem vrtiću Trnoružica u Širokom Brijegu obilježen Svjetski dan prve pomoći u organizaciji Crvenog križa Široki Brijeg. Ovaj dan se inače službeno obilježava druge subote u rujnu na inicijativu Međunarodne federacije društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

U dvosatnim aktivnostima koje je i ove godine organizirao širokobriješki Crveni križ sudjelovale su ekipe prve pomoći Gimnazije fra Dominika Mandića i Srednje strukovne škole Široki Brijeg koji su djeci na prilagođen i prihvatljiv način pokazali stečene vještine iz znanja prve pomoći.

Djeca su naučila i iz prve ruke vidjela lutku za reanimaciju te su upoznati s ostalom medicinskom opremom poput flastera i zavoja kojima se saniraju lakše ozlijede kojima su inače djeca sklona prilikom igranja na otvorenome ili pak u zatvorenome. Također, djeca su upoznata i s terminom trijaža kada se mora odlučiti kome treba prije pomoći.

sbpp-992016-2

Crveni križ Široki Brijeg djeci je podijelio simbolične poklone, letke, slatkiše i zavojni materijal.

”Ovom prigodom ukazuje se na važnost pružanja prve pomoći kao prvog i najvažnijeg koraka u spašavanju ljudskih života”, izjavili su iz Crvenog križa.

Edukacijom iz prve pomoći opće populacije stanovništva pomaže se u izgradnji svijesti o važnosti odgovornog ponašanja u prometu te svjesnost građanja o kulturi vozača. Prva pomoć nije zamjena za hitnu medicinsku pomoć, već je važan početni korak u spašavanju života smanjenju invaliditeta i povećanju šansi za preživjeti.

”Djelujemo s uvjerenjem da je pružanje prve pomoći čin humanosti, a ne samo vještina zbrinjavanja ozljeda u tehničkom smislu”, zaključili su iz širokobriješkog Crvenog križa koji u studenom slavi 70 godina postojanja.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći je ”Djeca djeci”.

Jabuka.tv