Svi pamte preoket pod Bijelim brijegom, tako da će Pecara imati priliku potisnuti ta sjećanja u nedjelju!

ŠIROKI BRIJEG – Nepune dvije godine prošle od one lude utakmice pod Bijelim brijegom kada je Zrinjski zaostatak 0:2 pretvorio u pobjedu 3:2. U ta tri posljednja međusobna obračuna Širokog i Zrinjskog nije bilo pobjednika pa su tenzije ovog puta i veće.

Pet naslova podijelili su Zrinjski i Široki između u trinaest zajedničkih sezona Premijer lige, a i ove se dva hercegovačka rivala bore za sami vrh. U Zrinjskom su konkretniji pa su jasno i glasno istaknuli šampionske ambicije, dok se Širokobriježani prije svega žele vratiti u Europu, koja im je prošle sezone po prvi puta nakon dvanaest uzastopnih godina izmakla – i to u duelu sa Zrinjskim u 30. kolu prošle sezone, kada je tadašnji trener tima s Pecare, Blaž Slišković, rigao vatru na suce.

U prvom dijelu sezone Pod Bijelim brijegom nije bilo golova, a na klupi Širokog ni Slavena Muse – još se odmarao nakon razilaska sa Širokim koji će potrajati pet mjeseci. Nedjeljni duel na Pecari donijet će prvo odmjeravanje Muse i šefa struke Plemića Vinka Marinovića u Hercegovačkom derbiju, a na obojici će biti popriličan pritisak. Ni jedan ni drugi proljeće nisu otvorili željenim rezultatom, Zrinjski je kod kuće remizirao protiv Sarajeva, Široki je poražen na Grbavici, a tu je i psihološki moment. U slučaju pobjede jedne strane, druga bi se uoči posljednjih deset kola našla na krivoj nozi i u laganoj rezultatskoj krizi koja bi mogla imati velike posljedice. No, kako jedni i drugi djeluju uoči derbija?

Široki je na Grbavici promašivao, a Željo pogađao. To je ukratko rezime jednog od derbija 19. kola. Osjetno pojačane Plave nosile su pune tribine, koje su možda i paralizirale obranu i napad Širokog. Možda znakovito, neuništivi Brazilac Wagner dobio je samo pola sata igre…

Zrinjski je Pod Bijelim brijegom za vikend na trenutke briljirao, a opet bilo je trenutaka kada su Plemići djelovali prepadnuto, neorganizirano. Dva puta su Mostarci stizali prednost Sarajeva i usput stvorili niz prilika u zaista otvorenom derbiju u kojem su zbog kartona ostali bez desnog beka Zvonimira Blaića i veznjaka Aleksandra Radulovića.

Stoji činjenica da Široki ove zime nije napravio niti jednu izmjenu u kadru, ali zapravo ćemo u nedjelju vidjeti bitno drukčiju momčad od one koja je u kolovozu zaigrala u Mostaru. Tadašnji trener Davor Mladina u pogonu nije imao Ivana Krstanovića i Ajayija koji tada nisu bili stigli u Široki, odnosno imali pravo nastupa, ozlijeđenog Ivana Barabana te kartonirane Zvonimira Kožulja i Slavka Brekala – svi izuzev Ajayija startali su na Grbavici. Zrinjski je dosta mijenjao ove zime, šest novih igrača, od kojih pet u polju, stiglo je Pod Bijeli brijeg, a dvojica, Tomislav Tomić i Nemanja Bilbija, već su debitirala protiv Sarajeva. Plemići će po imenima biti bliže svom sastavu iz 5. kola, ali i kod njih će biti tri do četiri startne izmjene.

Dnevni list