Sve što trebate znati o 4K TV-u

4K televizori danas su puno dostupniji nego prije, no pitanje koje i dalje visi u zraku je isplati li ih se uopće kupovati? U ovom vodiču donosimo odgovore.

Kada su proizvođači prije šest godina uz govoranciju o tome da će 4K televizori biti budućnost predstavili jako skupe uređaje, nerijetko se moglo čuti da se radi o još jednom marketinškom triku. Full HD televizori tada su ionako bili skupi, a ideja još ekstravagantnijeg panela značila je samo jedno – puno ljepše videodemonstracije na izložbenim primjercima u šoping centrima i cijene za koje možete kupiti (dobar) rabljeni auto.

U 2018. situacija je ponešto drugačija, no ne dramatično. Kao što smo i prognozirali, TV programe još ne gledamo u 4K-u, ali ipak punokrvne 4K sadržaje možemo gledati nešto češće. Jedina vrlo bitna stvar koja se promijenila nabolje je cijena, a to će se s vremenom samo poboljšavati.

Što je to 4K?

Rezolucija 4K dobila je ime po broju piksela na horizontalnoj osi televizora koji se u konkretnom slučaju kreće oko 4000. Pojam 4K ljudi redovito povezuju s naprednim tehnologijama izrade ekrana poput OLED-a, no u krivu su. Današnji LCD televizori prikazuju 4K jednako dobro te su osjetno jeftiniji od svoje kontrastnije rodbine. Što se samog 4K tiče, uređaji koji ga podržavaju često dolaze s još jednom korisnom značajkom – proširenim dinamičkim rasponom, odnosno HDR-om.

Bez predubokog filozofiranja, recimo da HDR prirodno svjetlo i čini sjene prirodnijima, a sadržaje koje gledate puno ljepšima. Kao što nam je jedan kolega naglasio, ‘film ti neće imati bolji kraj i glumce, ali će i dalje biti bolje od 1080p bez HDR-a’.

Ukratko, ako već tražite 4K televizor, bilo bi super da obratite pažnju i na HDR, ako ni zbog čega drugog, onda zato što se, za razliku od 3D-a, ova tehnologija iz godine u godinu koristi sve češće. Uostalom, igre koje igrate na PlayStationu 4 i Xboxu One izgledat će puno, puno bolje.

Muke po rezoluciji

Ako se odlučite za 4K televizor, a imali ste posla s računalnim monitorima, vjerojatno vam kroz glavu prolazi scenarij u kojem se sadržaji što nisu u 4K-u prikazuju u neprirodnoj rezoluciji, uzrokuju glavobolju te su načelno naporni. Možete odahnuti prije svega zato što 4K uređaji prikazuju 1080p bolje od televizora kojima je spomenuta rezolucija maksimum. Ono što, sumirajmo, dobivate 4K televizorom barem je za nijansu bolja slika, HDR i mogućnost gledanja sadržaja u većoj rezoluciji. Pitanje je, doduše, treba li vam sve to?

Kupiti ili ne

Ako ste zbog nekog razloga ostali bez televizora i morate kupiti novi, definitivno uzmite 4K. Jeftiniji su nego prije, a sada ih možete nabaviti u pristojnim dimenzijama. Ako želite kvalitetniji uređaj srednje klase, spasite se pogrešnog izbora i obratite pažnju na one iz Sonyja, LG-ja i Samsunga. Ako pak imate veći budžet, definitivno pucajte prema OLED ekranu.

Ako u drugu ruku već imate savršeno funkcionalan FHD televizor i razmišljate o nadogradnji, pitate se za što vam 4K zapravo treba. Ukoliko ste gejmer, igrate konzolaške igre, visite na Netflixu (koji podržava 4K) ili imate hrpu 4K Blu-Ray filmova, odgovor je – da. No ako imate šest ili sedam godina star uređaj koji savršeno funkcionira, ne trošite novac, već pričekajte da jednostavno prestane raditi, duboko udahnite i nakon toga ponovno pročitajte odlomak iznad ovog.

rPortal.hr