Povodom priopćenja NK „Široki Brijeg“, objavljenog u dva navrata nakon prvenstvene utakmice NK „Široki Brijeg“ – HŠK „Zrinjski“, odigrane 06. 03. 2016.godine, Nogometni savez Bosne i Hercegovine želi obavijestiti javnost o slijedećem:

Izvanredna nogometna predstava, jedna od najboljih u premijerligaškim natjecanjima do sada, pretvorena je u svoju suprotnost zahvaljujući tendencioznom stavu NK „Široki Brijeg“, koji je i ovaj put razloge za sportski neuspjeh potražio u suđenju, optužujući bez bilo kakvih argumenata predsjednika Elvedina Begića, potpredsjednika Ivana Beusa, kao i članove sudačke organizacije Salema Prolića, Ibrahima Hasanbegovića i Berislava Markotića. Posebno je nerazumljivo i indikativno da se u kontekst utakmice dovode Predsjednik i Potpredsjednik , koji s tim nemaju apsolutno bilo kakve veze, osim što se kvalificiraju kao „dežurni krivci“ za sve probleme.

Činjenica je da je predmetna utakmica igrana na teškom terenu, ali i da su, usprkos tome, igrači pružili maksimum, a da je sudac dosudio kaznene udarce i za jednu i za drugu momčad. Tempo utakmice bio je takav da nikako nije mogla biti režirana, čak i da ju je netko htio režirati. Nitko ne spori da su moguće sudačke greške, jer se dešavaju i na najvećim svjetskim i europskim natjecanjima, od Svjetskog prvenstva do UEFA Lige prvaka. Bilo ih je i ranije, kada se NK Široki Brijeg“ nije oglašavao, jer su bile na štetu protivničkih momčadi.

Odbor za suđenje NS BiH je nadležan da analizira i tretira svaku grešku, nepristrasno i bez utjecaja rukovodstva Saveza. Svaki klub, ako želi regularnost BHT Premijer lige, pa i NK „Široki Brijeg“, mora uvažavati samostalnost sudačke organizacije i njene procjene. Dužnosnici NS BiH ne sude, ne izvode penale, niti odlučuju o ishodu utakmice. O tome odlučuju nogometaši na terenu.

Nakon razmatranja svih činjenica i okolnosti, Odbor za suđenje NS BiH će utvrditi konačno mišljenje o suđenju na navedenoj utakmici i o tome informirati javnost. To je jedini teren na kojem se ova „administrativna“ utakmica treba igrati.

Svjesni situacije i rizika koje donosi skraćenje lige u tekućoj sezoni, NS BiH neće podleći metodama pritiska bilo kojeg kluba. Naprotiv, za sve neopravdane, neosnovane optužbe bit će pokrenuti disciplinski postupci protiv klubova i odgovornih osoba. Oni će morati da dokažu svoje tvrdnje koje se u pravilu, kao i u ovom slučaju, zasnivaju na proizvoljnim opservacijama i insinuacijama, a sa ciljem traženja alibija za vlastite slabosti na račun svjesnog podrivanja digniteta NS BiH i njegovog rukovodstva, priopćeno je iz NS BiH.

Suci Peljto i Čuić suspendirani na šest utakmica

Odbor za suce i suđenje NS BiH na održao je sjednicu u Sarajevu, gdje je pregledan i analiziran kompletan snimak utakmice 20. kola BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine NK Široki Brijeg – HŠK Zrinjski.

Na sjednici su utvrđeni sudački propusti, ali koji apsolutno po mišljenju Odbora nisu plod tendencije jer su isti učinjeni na štetu obje ekipe.

Zaključci su sljedeći:

31. minuta: glavni sudac pogrešno dosuđuje kazneni udarac za gostujuću ekipu;

51. minuta: dodatni sudac propušta obavijestiti glavnog suca da je načinjen prekršaj u kaznenom prostoru nad domaćim igračem broj 5, te se ne dosuđuje kazneni udarac;

64. minuta: glavni sudac nije isključio iz igre igrača domaćeg tima sa brojem 9 nakon grubog starta nad protivničkim igračem

80. minuta: dodatni sudac propušta obavjestiti glavnog suca o situaciji u kojoj domaći igrač broj 5 udara protivničkog igrača, te ga ne isključuje iz igre.

Imajući u vidu gore navedene propuste, a u skladu sa UEFA upustvom o ocjenjivanju sudaca i dodatnih sudaca, Odbor za suce i suđenje je utvrdio da su načinjene značajne sudačke greške te je sankcionirao Irfana Peljtu i Tomislava Čuića sa dva ciklusa nedelegiranja (6 utakmica).

Odbor za suce i suđenje zajedno sa Sektorom za natjecanje NS BiH zbog kršenja Kodeksa o ponašanju članova NS BiH podnijelo je prijavu Disciplinskoj komisiji protiv NK Široki Brijeg i odgovornih osoba kluba, navedeno je u priopćenju NS BiH.

SirokiBrijeg.info