Studenti iz Mostara došli u Grude naučili kako u praksi funkcionira dobar primjer jedinice lokalne samouprave

GRUDE – Načelnik Ljubo Grizelj primio je,zajedno sa svojim suradnicima, grupu studenata politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Sa studentima je bio profesor Mirko Pejanović koji je u uvodu ovog sastanka naglasio njegov edukativni značaj, te kako je općina Grude odabrana kao posebno uspješan primjer modela lokalne samouprave. Predstavljajući svoje studente kazao je kako su oni iz Mostara sa Sveučilišta došli kako bi u Grudama naučili kako u praksi funkcionira dobar primjer jedinice lokalne samouprave.

Nakon predstavljanja i upoznavanja načelnik općine Ljubo Grizelj,na zanimljiv i jednostavan način,predstavio je općinu Grude gostima. Načelnik se dotaknuo dosta tema značajnih za općinu Grude. U kratkim crtama prepričao je neke povijesne aspekte samog nastanka općine Grude. Nakon uvodnog dijela predstavljanja općine načelnik je govorio o aktualnom socijalnom, demografskom, društvenom i gospodarskom trenutku općine. Govorio je o određenom kontinuitetu i nastojanjima koje lokalna administracija poduzima na poboljšanju stanja. Popriličan broj tema dotaknuo je načelnik u svom predstavljanju, no posebice je istaknuo podatke o realizaciji proračuna, dobroj gospodarskoj suradnji i redovitim susretima s gospodarstvenicima, o stalnim ulaganjima u općinsku infrastrukturu. Načelnik je kao određenu osobitost općine Grude naglasio njenu policentričnost u razvitku koja se ogleda u postojanju unutarnjeg ustroja općine prema nekoliko većih lokalnih zajednica u samoj općini i u skladu s tom politikom osiguranje komunalnih i drugih pretpostavki da stanovnici ostanu živjeti na mjestima gdje su se rodili. S tim u vezi radi se na tome da se tim stanovnicima osiguraju što kvalitetniji mogući uvjeti življenja u mjestu stanovanja, npr. škole, zdravstvena skrb, ptt i slično.

stgrm 05022016 2

Općina Grude ima negdje oko 3.400 uposlenih od čega je negdje oko 2.500 u realnom sektoru što je svakako dobar pokazatelj, no treba se pokušavati i bolje i više.

Načelnik je istaknuo odličnu suradnju s Općinskim vijećem Grude u realizaciji programskih ciljeva razvitka općine.

Što se pak tiče rada općinske administracije u podnošenju projektnih prijedloga na EU fondove i druge natječaje utemeljen je Odjel za razvitak kao dio Službe gospodarstva kojemu je to jedna od temeljnih zadaća.

Nepoštena raspodjela novčanih sredstava koju općina Grude trpi u odnosu na raspodjelu kako s federalne tako i s državne razine svakako je element koji ostaje uteg koji sprječava još snažniji razvitak općine Grude.

Kao jedan od najznačajnijih planova koji predstoje općini Grude načelnik Ljubo Grizelj ističe mogućnost razvitka poljoprivrede u općini Grude.

Ono o čemu je još bilo govora je funkcioniranje općinske administracije te školski sustav u općini kao i bogat društveni,športski i kulturni život.

Rasprava koja se vodila nakon načelnikovog izlaganja uglavnom je pokazivala zadovoljstvo studenata s predstavljanjem stanja u općini Grude.

Na koncu kao znak pažnje i poštovanja prema profesoru i studentima načelnik je skromnim poklonom darivao goste.

U nastavku dana kompanija Violeta bila je domaćin gostima iz Mostara gdje su oni mogli, u novoj tvornici u Dubrava-Grude, pogledati najnovije tehnološke procese i iz prve ruke pogledati novi proizvodni asortiman kompanije Violeta.

Općina Grude