Što učiniti kada vas muči proljev?

Razlog proljev može biti intolerancija na određenu vrstu hrane, korištenje lijekova, no i niz bakterija, virusa i parazita koji smetaju probavnom sustavu. Liječnici već neko vrijeme ne propisuju lijekove protiv proljeva kada se radi o proljevu koji nestaje nakon nekoliko dana, jer je u jednu ruku on i zdrav obrambeni sustav putem kojeg ćete se riješiti onoga što šteti vašem organizmu.

Akutni proljevi, ukazuje na neke kronične probleme, kao što je kronična upala crijeva i koji zahtjeva određene testove, poput testova tolerancije hrane. Ako je proljev popraćen s drugim simptomima, poput povraćanja, grčeva u želudcu i vrućice, vrlo je vjerojatno da se radi o infekciji te bi se nakon nekoliko dana tijelo od nje trebalo očistiti. Također, proljev se može pojaviti i ako ste pod stresom utječe na probavni sustav, no jedino rješenje je da se pokušate smiriti.

Najbolje prevencije proljeva

Pod najboljim prevencijama navodi se osobna higijena i higijena u kuhinji, odnosno higijena pri pripravljanju hrane. U ljetnim je danima pogotovo ovo važno jer se češće konzumiraju namirnice koje ili nisu dovoljno termički obrađene ili se radi o namirnicama koje nisu pravilno skladištene, na primjer, nisu skladištene na hladnoj temperaturi.

Također, ako putujete u druge zemlje u kojima niste upoznati ili niste sigurni u valjanost vode, pokušajte što više konzumirati kupljenu tekućinu. Razlog, tzv. putničkog proljeva, može biti i to što niste naviknuli na bakterije koje se u toj vodi nalazi.

Metode samostalnog liječenja proljeva

Najvažnije je održavati organizam dovoljno hidratiziranim – i to ne mora biti samo vodom, već i različitim kućnim pripravcima. Jedna od metoda je i biljni čaj koji će i smiriti tegobe i grčeve u želudcu, dok možete pripraviti i jednostavne „kućne“ napitke, a s kojima ćete vratiti šećer i sol koji ste izgubili tijekom zadnjih dana.

Na primjer, za pola litre ukusne tekućine koja će vas sigurno hidratizirati, iscijedite dvije naranče, dodajte dvije žličice meda i pola žličice soli. Jednostavnija, i nešto manje ukusna verzija je da u litru vode stavite žličicu šećera i prstohvat soli.

Koja je hrana dopuštena?

Proljev traži jednostavniju dijetu. Za početak, okrenite se tekućoj hrani, odnosno juhama. Nakon što se proljev malo smiri, možete početi konzumirati i rižu, pogotovo smeđu rižu, jabuke, u obliku soka ili kuhane i banane. Svakako izbjegavajte hranu koja ima visok udio slabo apsorbirajućih ugljičnih hidrata, poput kruha, tjestenine, zob, krumpir, breskve i slične namirnice. Također, trebalo bi izbjegavati gazirana pića, a pogotovo morate izbjegavati da vi pripremate hranu ukućanima i boravite u kuhinji.

Rizične skupine

Kod odraslih zdravih osoba tek nakon dva do tri dana stalnog proljeva se treba zabrinuti, pogotovo ako ste jedina osoba u kućanstvu koja pati od proljeva. Ako i ostali ukućani počnu patiti od proljeva, možda se radi o pokvarenoj hrani ili bakteriji koja je uzrokovala infekciju i potrebno je posjetiti liječnika kako bi se ustvrdilo što vam je zasmetalo.

Rizične skupine su mala djeca i starije osobe, kod kojih se treba već nakon 12 sati jakog, ili 24 sata blagog proljeva obratiti doktoru. Ako se pojave i drugi simptomi, poput dehidracije, krvi u stolici i neprestanog plača djeteta, važno je odmah posjetiti doktora. Kod starijih je osoba slično, pogotovo ako patite od neke kronične bolesti ili se i inače osjećate slabo.

Sve bi se skupine trebale obratiti svojem liječniku ako dođe do vrlo visoke temperature, iznad 39°C, ili ako se pojave drugi simptomi, poput osipa.

Ordinacija.hr