Što se događa u tijelu kada odgađaš obaviti veliku nuždu?

Vjerojatno ti se često događa situacija da ti organizam javlja da je vrijeme za odlazak na WC, međutim, iz puke neugodnosti odlučiš se oglušiti na taj zov prirode jer to obavljaš samo doma. Iako je neugoda oko odlaska na WC primjerice na poslu razumljiva, zadržavanje stolice ipak može biti opasno.

Često ignoriranje ove tjelesne potrebe može uzrokovati konstipaciju odnosno zatvor stolice. A što sve može uzrokovati zadržavanje stolice objasnio je dr. Niket Sonpal iz New Yorka. Kada se dio stolice nalazi u rektumu, to je jasan signal kojim tijelo poručuje: “Hej čovječe, hitno nađi kupaonici i obavi to što moraš”, kaže Sonpal. Raspored i učestalost odlazaka na WC razlikuje se od osobe do osobe, kod nekih sretnika je to odmah nakon što popiju jutarnju šalicu kave, budući da kofein može djelovati stimulativno, dok je kod drugih znatno kompliciranije.

Nakon dva sata…

“Zaista je teško zadržati stolicu jer treba dobro stegnuti sfinktere. U prvih nekoliko sati možeš osjetiti pritisak u području abdomena. Neki ljudi taj osjećaj opisuju kao abdominalne grčeve”, tumači Sonpal.

Nakon šest sati… Mnogi izgube nagon za odlaskom na WC, ali to ne znači da je stolica nekim čudom nestala. Ona je i dalje u tijelu, ali već je nastupila konstipacija, kaže liječnik. Nakon 12 sati “Što dulje zadržavaš stolicu to će ona teže izaći van”, tvrdi Sonpal. U ovom stadiju trbuh stalno iskače van, čak i ako ga pokušaš uvući, a odlazak u WC može biti praćen naprezanjem i krvarenjem iz anusa.

Ako nastaviš zadržavati

“Iako nikad nisam čuo da je netko umro zbog zadržavanja stolice, dobrovoljno zadržavanje stolice učinit će je tvrdom poput kamena”, kaže Sonpal i objašnjava: “Ako to stanje potraje vrlo je vjerojatno da ćeš trebati laksative. Stoga treba otići na WC onda kada tijelo to ‘traži’. Ako ne možeš odmah, onda to učini čim ti se ukaže prilika.”

Zdravakrava.ba