Što se događa ako dobro ne operemo posteljinu?

Posteljinu bismo trebali prati jednom tjedno na visokoj temperaturi, a prije korištenja ju dobro osušiti. Posteljinu, pogotovo jastučnice, je preporučljivo peglati kako bismo izbjegli stvaranje bora uzrokovano zgužvanom posteljinom.

1. Oštećenja kože

Spavate li sa šminkom na licu, postoji mogućnost da će se pojaviti suhoća kože, upalne infekcije ili prerano starenje. Prije spavanja se otuširajte i dobro očistite lice. Preporuka je prati posteljinu svakih 7 do 10 dana.

2. Iritacija kože ili ekcem

Osim privlačenja bakterija, prljave plahte mogu izazvati trljanje i trenje kože, što može dovesti do iritacija ili ekcema. Teške i masne kreme se teže apsorbiraju i na posteljini uzrokuju još više bakterija.

3. Gljivične ili bakterijske infekcije

Znoj i ostale tjelesne izlučevine su idealno okruženje za stvaranje gljivica ili bakterija. Jedna vrsta plijesni (cladosporium) raste na vlažnim madracima i može dovesti do astme, upale pluća i gljivične infekcije koja može izazvati lezije kože i pucanje noktiju na nogama.

4. Grinje

Grinje se hrane mrtvim stanicama naše kože i nakupljaju se na nečistim mjestima. U našem krevetu, svake noći provede oko 1.5 milijuna grinja, ostavljajući mrlje na vratu, licu, rukama i ostatku tijela.

5. Alergije

Bakterije, grinje i plijesan mogu uzrokovati ili pogoršati alergijske reakcije. Priuštite si posteljinu izrađenu od hipoalergenih materijala na kojima nije moguć uzgoj grinja i plijesni. Iako će pranje posteljine uništiti sve bakterije, potrebno je svake 2 do 3 godine mijenjati sintetičke jastuke, a ako se radi o pernatim, svakih 5 do 6 godina.

CentarZdravlja.hr