ŠTO SU KAZALI IZ HNS-a: Održana sjednica Odjela za branitelje Hvo-a i Domovinski rat HNS-a

Dana 05. 06 . 2017.g održana je 11 sjednica Odjela za branitelje Hvo-a i Domovinski rat HNS-a u Mostaru.

Na sjednici je razmatrana aktualna problematika branitelja u FBiH.

Kroz raspravu je istaknuto niz problema i pitanja vezanih za status branitelja u FBiH koja izvršna i zakonodavna vlast treba žurno rješavati. Posebno je naglašena potreba pronalaženja provedivih za branitelje prihvatljivih održivih i realnih rješenja koja treba urediti zakonima. Također se raspravljalo i o zahtjevima udruge Zaboravljeni branitelji koja su definirana u njihovoj Rezoluciji.

Nakon temeljite argumentirane rasprave zaključeno je da se svi zahtjevi u formi Zaključka upute predstavnicima zakonodavne i izvršne vlast u FBiH. U zaključcima u formi zahtjeva tražit će se , da se sva problematika branitelja rješava u Federalnom ministarstvu branitelja koje je i odgovorno za ovakvo stanje u kojem se nalazi braniteljska populacija. Tražit će se da se zahtjevi iz Rezolucije zaboravljenih branitelja rješavaju u zakonima i to Zakonu o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih obitelji koji je u javnoj raspravi u formi nacrta rješavati pitanja ratnog dodatka, u Zakonu o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga i korisnika prava iz oblasti braniteljsko- invalidske zaštite riješiti pitanje registra branitelja ( obavezu definirao Parlament FBIH svojim Zaključkom točka 5 od 5.06.2017. g). Tražit ćemo da Dom naroda Parlamenta FBIH traži od ministarstva branitelja FBiH izvješće o izvršenim zadaćama koje je utvrdio ovaj Dom ( Zaključci broj: 02.02-409/14 od 5.6.2014.g.

Na temelju izvješća od Parlamenta tražimo da utvrdi rok i obavezu za Ministarstvo branitelja FBiH za izvršenje neizvršenih zadataka iz Zaključka Parlamenta FBiH.

Tražimo da Ministarstvo branitelja FBiH bude ustrojeno dvokomponentno HVO i ARBiH sa dva fonda jedan za ABiH jedan za HVO-o te popunu Ministarstva sa kadrovima pripadnicima HVO-a jer sadašnje stanje je jako loše. Ovo riješiti kroz postupak donošenja Zakona o izmjenama Zakona o ministarstvima u FBiH. Ako je ustroj državnog Ministarstva obrane trokomponentan i dobro funkcionira niti jedan razlog ne postoji da Federalno ministarstvo branitelja ne bude ustrojeno dvokomponentno jer skrbi o pripadnicima dvije komponente vojski u BiH.

Također se traži usvajanje usuglašenih tekstova zakona i to prioritetno Zakon o izmjenama i dopunama zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji,Zakona o udrugama od posebnog značaja za FBiH, te izmjene Odluke o zapovjednim dužnostima.

U definiranju rješenja za sva ova pitanja predstavnici braniteljskih udruga HVO-a aktivno će sudjelovati i dati svoj konstruktivan doprinos rješavanju ovih pitanja vezano za branitelje.

ODJEL ZA BRANITELJE HNS-a