Teške optužbe i izuzeti materijalni dokazi pokazuju kako su policijske strukture u ŽZH surađuju s osobama sa one strane zakona, piše portal Ljubuski.net.

Na više sjednica Nezavisnog policijskog odbora članovi su razmatrali to pitanje, pa su od ravnatelja policije zatražili službenu informaciju.

Ravnatelj policije ŽZH, Milan Galić je, prije tri godine, potvrdio istrage i poslao odgovore na veliki broj pitanja o stanju kriminaliteta i sudjelovanju pojedinaca iz policije u tim radnjama.

Kad su u pitanje krivotvorenja i dodjele dozvola za oružje osobama s druge strane zakona poznato je kako su optužena su tri službenika, a među njima je i Miro Pejić načelnik PU Grude. Prema Zakonu o policijskim službenicima, sve osobe su morale biti suspendirane s posla s pokrenutim stegovnim postupcima. Ali to nije slučaj, suspenzija i stegovnih postupaka nema, iako su protiv službenika potvrđene optužnice na Općinskom sudu u Ljubuškom. Time je počinjeno nekoliko kaznenih djela i uskoro bi trebale početi istražni postupci.

Evo što je po ovom pitanju Galić odgovorio Nezavisnom odboru, Sukladno svojim obvezama, ništa nije poduzeo, već je omogućio odlazak predmeta u zastaru.

Naravno velika je odgovornost na Policijskom odboru i Unutarnjoj kontroli. Pravila službe nisu proveli. Istraga će pokazati tko je spriječio zakonito postupanje.

Istražni postupak vodi Federalno tužiteljstvo.

Ljubuski.net