FOTO: Mili Marušić

Sjednica Predsjedništva HSP-a BiH održana jučer, započela je s najavom kako se kreće u sazivanje novog, ovaj put izvanrednog, izbornog sabora.

Vijest je došla upravo u vrijeme kada su se odnosi unutar HSP-a, barem je tako javno objavljeno, posložili i kada je stranka krenula u novo jačanje svojih organizacija na terenu, pripremajući se istodobno za suradnju s drugim pravaškim strankama, ali i za lokalne izbore.

Predsjednik HSP-a BiH Stanko Primorac Ćane kazao je za Dnevni list kako je do odluke o raspisivanju Sabora došlo zbog “izvanrednog stanja u stranci”.

– Sazivamo Sabor zbog grubog kršenja Statuta, nestatutarnog Glavnog stana. Izbjegava se sazvati sjednica u skladu sa Statutom već se zadržava neka većina koja ima neke druge ciljeve, kazao je Primorac. O konkretnijim slučajevima zbog čega se krenulo u ovaj proces svakako će se znati u idućem razdoblju kada se očekuju i detaljnije reakcije svih važnijih predstavnika stranke.

Promjena rukovodstva

Podsjećamo, na izbornom saboru HSP-a održanom 12. prosinca prošle godine za predsjednika stranke jednoglasno je izabran Stanko Primorac Ćane, dok je za predsjednika Glavnog stana izabrana dosadašnji prvi čovjek HSP-a BiH Zvonko Jurišić. Izaslanici na saboru za zamjenika predsjednika stranke izabrali su Berislava Eleza, dok su Viktor Kvesić i Željko Stipić novi potpredsjednici.

Osim toga izabran je i novi saziv Glavnog stana kojeg čini 25 članova, a HSP BiH je dobio i novi Sud časti kao i Nadzorni odbor. Također, donesene su i izmjene Statuta stranke koje su, prema izjavama čelnih ljudi HSP-a BiH, uspostavile veći stupanj demokratičnosti HSP-a BiH.

Prethodni Sabor

Sabor je održan, tada su predstavnici rukovodstva HSP-a naglašavali, u veoma dobroj atmosferi, koja je bila posljedica, također se isticalo, unutarstranačke pomirbe i postavljanja jasnih prioriteta djelovanja. Nakon Sabora trebao se intenzivirati i proces približavanja pravaških opcija u BiH s ciljem zajedničkog nastupa na lokalnim izborima, ali i kontinuirane suradnje. Također je kao jedan od ciljeva tada postavljen i respektabilan izborni rezultat. Hoće li novi trenuci u stranci utjecati na te planove ostaje za vidjeti.

Dnevni list