Kako spojiti Android mobitel sa televizorom

Spajanje Android mobitela sa televizorom je jednostavno i relativno lagano za napraviti sve dokle god imate Chromecast. Neki korisnici imaju potrebu spajati svoj Android mobitel sa TV-om i to iz nekoliko razloga: jedan od njih je gledanje Pickboxa ili Netiflixa na TV-u ili prikazivanje različitih projekcija koje su pohranjene na mobitel, kao i pokazivanje fotki ili pak igranje igara.

No da bi ste uopće mogli prikazivati sliku sa vašeg Android mobitela na TV prva stvar koju ćete trebati imati jest – kompatibilan Android operativni sustav. To znači da niti jedan Android OS ispod 4.2.2 (niže od Jelly Beana) neće raditi.

Još jedna jako važna stvar koju trebate imati prije spajanja na TV jest – Google Chromecast. Iako postoje neki alternativni uređaji (kao što je na primjer Roku), preporučuje se da imate Chromecast. Što je sigurno- sigurno je. Možete ga pronaći u svakoj prodavaonici tehničke robe.

Provjeravanje verzije Androida koja je instalirana na vaš pametni telefon radi se na jednostavan način: idite na Settings – About your phone i potražite ono što piše pod Android version.

Google je na svojim službenim stranicama napisao da svaki Android uređaj (tablet ili pametni telefon) sa Androidom 4.2.2 ili iznad može pokrenuti Chromecast. Ipak treba imati na umu da su neki uređaji kompatibilniji od drugih. Iz tog razloga se Google toliko potrudio da je napravio popis svih optimiziranih uređaja (popis možete pregledati klikom ovdje).

I sada kada smo otkrili koju verziju Androida naš uređaj ima u sebi i kada smo otkrili da je naš uređaj kompatibilan sa mogućnošću spajanja na TV, pitanje je – kako spojiti uređaj tako da on odašilje sliku na TV? To ćemo obraditi u idućih nekoliko koraka.

Kao prvo pobrinite se da je na vašem uređaju instalirana Google Home aplikacija. Google Home aplikacija se može lako i brzo skinuti sa Google Play Storea.

Vaš Android uređaj treba biti spojen na istu WiFi konekciju na koju je spojen i vaš uređaj koji u sebi ima Chromecast.

Klikom na Google Home aplikaciju, listajte prema dolje sve dok ne naiđete na izbornik koji u sebi ima opcije Cast Screen/Audio.

Odaberite uređaj na koji želite da se vaš Android uređaj spoji i putem kojeg želite odašiljati sliku. Nakon što ste to napravili, kliknite na plavu tipku nakon čega bi konekcija trebala biti ostvarena.

Postoji još jedan način spajanja. Ovaj način se može pronaći na nekim vrstama smartfona, dok ga na drugim nema. Idite na izbornik za brze postavke (quick settings), koji se može pronaći listanjem prema dolje.

Ako su opcije: Emitiranje zaslona, ”Cast” ili ”Cast Screen” dostupne, klikom na jednu od ovih opcija isto tako možete odabrati uređaj koji želite spojiti sa svojim Android uređajem. Ovaj način je malo brži od prvog načina u kojemu trebate otići na Google Home aplikaciju.

Odmah nakon što emitiranje i prikazivanje slike počne na zaslonu vašeg TV prijemnika, vidjet ćete upozorenje na traci na obavijesti. Ovo upozorenje će vam dati do znanja da je emitiranje zaslona mobitela započelo kao i to da emitiranje možete prekinuti svakoga trenutka.

Iako prikazivanje sadržaja sa Android uređaja na TV prijemnike još uvijek nešto s čime se velik broj korisnika susreće i to često, nije loše znati ovakve stvari, pogotovo iz razloga što svake godine pametni telefoni (posebice Android uređaji) sve više napreduju u tehnološkom smislu.

Ono što nas zasigurno očekuje idućih godina jest to da ćemo moći bez ikakvih problema igrati igre sa Androida na rezoluciji naših TV prijemnika, a da ne govorimo i o sve bržem razvoju VR tehnologije, koja će neke stvari (posebice gaming) podignuti na puno višu razinu nego što je to slučaj sada.

PcChip.hr