Ako smilje i eterično ulje s Korzike ima plasman na tržištu zašto ne bi imalo i hercegovačko?

Iz raznoraznih situacija koje nam dolaze i prolaze u ovoj zemlji mogli bismo pouzdano konstatirati da živimo u najmanju ruku u zemlji čudesa. Nerazumljivo je i čudno da država u svim tim dolazećim i prolazećim situacijama reagira sporo ili u većini slučajeva nikako. Zapravo osim ‘represivnog’ poreznog sustava koji mora funkcionirati besprijekorno u zemlji čudesa ne funkcionira više skoro ništa.

Država još uvijek ne može ili ne zna prepoznati šansu za progresivni napredak. Ona nema mehanizme koji bi mogli učinkovito usmjeravati stvari u pravom smjeru. Ona će bez problema mnoge stvari prepustiti stihiji i nezainteresirano čekati što će se dogoditi. Više od trideset milijuna sadnica smilja na hercegovačkim plantažama čeka na žetvu koje možda uopće i ne bude, jer ako nema organiziranog otkupa nema ni žetve. Da, ovdje se ne radi o desetak tisuća komada već o trideset milijuna sadnica spremnih na žetvu, pet do dvanaest a još uvijek ne znamo što će se dogoditi, piše ABCportal.info

Gospodarska komora iz svojih ureda je pokušala par puta nešto organizirati u smislu da se započnu nekakvi razgovori sa uzgajivačima ali bez nekih opipljivih rezultata. S obzirom da žetva nosi u najmanju ruku četrdesetak milijuna KM, djelatnici GK su trebali biti danonoćno na terenu, plantažama i destilerijama kako bi vidjeli gdje su glavni problemi. Zašto se čekalo cijelu godinu da uopće netko nešto kaže iz državnih institucija u vezi uzgoja i otkupa.

Jasno je da ovaj ‘revolucionarni’ posao mora imati bolju organizaciju koja mora dovesti do udruživanja uzgajivača kako bi lakše plasirali svoj konačni proizvod na europskom i svjetskom tržištu. Jasno je da Gospodarska komora i država moraju raditi na tom poslu. Smilje je još uvijek velika šansa i država ni pod koju cijenu ne smije dopustiti da sve padne u vodu jer će sama najviše izgubiti. Ako smilje i eterično ulje s Korzike ima plasman na tržištu zašto ne bi i hercegovačko smilje imalo isto tako jednu optimističnu situaciju na tržištu jer stručnjaci su potvrdili da hercegovačko smilje i ulje kao njegov produkt imaju vrlo visoku kvalitetu koja zadovoljava svjetske standarde kvalitete proizvoda. Ovdje se institucije moraju angažirati i pokazati da imaju situaciju pod kontrolom kako stihija ne bi odigrala glavnu ulogu. Sigurno je da niti jedna sređenija država u Europi ne bi propustila pomoći uzgajivačima pa neka onda i ova naša pokuša naći rješenje za ovu situaciju.

ABCportal.info