Dana 31.3.2019.godine u Kupresu je održana Skupština UZB/B BiH, koja je bila od izuzetnog značaja obzirom na aktualni trenutak i trenutnu poziciju branitelja, na kojoj se raspravljalo o niz važnih stvari vezanih za probleme koje muče branitelje. Pored brojnih rasprava koje su protekle u izuzetno demokratskom ozračju, gdje su se sučelila brojna razmišljanja i stavovi donesene su i važne odluke i stavovi vezani za dalji rad udruge.

-Kao i puno puta prije donesen je nedvosmislen zaključak da su prava braniteljske populacije ugrožena i pogažena. Sukladno tome na sjednici je kroz više izvješća članovima Skupštine približen aktualni trenutak trenutnih zbivanja oko pokušaja Federalnog ministra branitelja g.Salke Bukvarevića i komisije koja je formirana radi donošenja potpuno novog Zakona o braniteljima, u kojoj nema predstavnika Udruge Zaboravljeni branitelji/borci (ne slučajno).

Istom prilikom članovima Skupštine je pokazan i podijeljen primjerak Zapisnika 21. izvanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, održane 26.7.2018. iz kojega je vidljivo da je prethodno i Predstavnički dom Parlamenta Federacije na 32. izvanrednoj sjednici održanoj 10.7.2018.g. usvojio Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, sa 11 amandmana koje je Vlada Federacije prihvatila pa su postali sastavni dio Prijedloga zakona i 19 amandmana koje je Predstavnički dom izglasao. Sve navedeno je u parlamentarnoj proceduri prihvatio i Dom naroda, te zadužio članove Zajedničke komisije za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u oba doma Parlamenta FBiH iz Doma naroda da zajedno sa članovima Zajedničke komisije iz Predstavničkog doma do 31.7.2018.g. sačine konačan usuglašen tekst Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji.

Temeljem navedenog zaključak je Skupštine UZB/B da ne prihvaća rad komisije na čelu sa ministrom Bukvarevićem, prije svega jer se ne može i ne smije zanemariti odluke dva visoka doma Parlamenta BiH koje su donesene u zakonitoj i legalnoj proceduri. One su odraz braniteljske borbe za svoja zakonita prava i moraju se gledati u takvom svjetlu. Sve drugo bi bilo nepriznavanje onoga za što smo se godinama borili i kršenje elementarnih ljudskih prava u koja se svi kunu.

Drugi razlog zašto ne priznajemo rad spomenute komisije je taj što su isti u svojim zaključcima bitno umanjili prava branitelja od onoga što je bilo dogovoreno u protekloj godini, a da nas kao najmnogobrojniju braniteljsku i jedinu multietničku udrugu na prostoru BiH nitko ništa nije pitao.

Istom prilikom ističemo da našu udrugu kao takvu ne može zastupati, niti predstavljati bilo tko drugi nego isključivo ljudi iz naših redova koji za to budu ovlašteni.

Postoje neki minimumi ispod kojih ne smijemo ići jer bi to bilo urušavanje žrtve koju smo podnijeli svih ovih godina, a pojedinci iz političkog života upravo to žele.

Na tom tragu pročistili smo i svoje redove. Dugogodišnji tajnik naše udruge gospodin Franjo Hrstić zatražio je smjenu s te pozicije, a na njegovo mjesto izabrali g. Dražena Pehara našega dugogodišnjeg člana.

Na mjesto dosadašnjeg predsjednika Skupštine naše udruge g. Veljka Vukojevića postavljen je g.Mirsad Palačkić, a izabran je i Upravni odbor u sastavu: Fikret Milanović iz Bugojna, Ljubo Širić iz Posušja, Miroslav Pavlović iz Viteza, Vladimir Galić iz Tomislavgrada, Šerif Nurković iz Mostara, Darinko Boto iz Ljubuškog, Siniša Vranješ iz Gruda, Marijan Bulić iz Čitluka, i Mili Jurković iz Čapljine.

Jednoglasnom odlukom iz naše udruge isključen je Zlatko Suvajac iz Zenice zbog nedoličnog i neprimjerenog ponašanja i povrede ugleda udruge. Odlučeno je da se g. Suvajac u buduće ne može predstavljati kao član UZB/B jer bi u tom slučaju isti počinio kazneno djelo.

Udruga Zaboravljeni branitelji/borci BiH