Home Vijesti Crna kronika SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Reprodukcija iskaza troje vještaka ekonomske struke

SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co: Reprodukcija iskaza troje vještaka ekonomske struke

0
SLUČAJ LIJANOVIĆ & Co:  Reprodukcija iskaza troje vještaka ekonomske struke
FOTO: Mili Marušić

Na obnovljenom suđenju Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još osam optuženih koji se terete za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, Apelacijsko vijeće Državnog suda je donijelo rješenje da se u sudnici izvrši reprodukcija iskaza troje vještaka ekonomske struke.

Predsjedavajući Apelacijskog vijeća Senadin Begtašević je rekao da je prihvaćen prijedlog za reprodukciju iskaza vještakinja Obrane Kerime Prašljivić i Nedeljke Bilić, kao i Šerifa Isovića, vještaka kojeg je angažiralo Tužiteljstvo.

Odbijeni su prijedlozi Obrana Milorada Bahilja i Joze Sliškovića za pozivanje po jednog svjedoka i vještaka, kao i materijalne dokumentacije za Slavu Ivankovića Lijanovića, uz obrazloženje da nije nađena svrsishodnost za njihovo izvođenje.

“Dokazi nemaju karakter relevantnosti i značaj za ovaj postupak. Predložena saslušanja se odnose na pravno lice ‘Mi-Mo’, u odnosu na koje je odbijena optužba”, kazao je sudac Begtašević i naveo da za materijalnu dokumentaciju Obrana nije navela zašto nije izvedena u prvostupanjskom postupku, a bila im je poznata činjenica o postojanju dokumenta.

Ostale iskaze svjedoka i vještaka, kao i materijalnu dokumentaciju Tužiteljstva i Obrane koja je korištena u prvostupanjskom postupku, Apelacijsko vijeće je prihvatilo kao dokazni materijal, te se na ročištu počelo s reprodukcijom iskaza vještakinje Kerime Prašljivić.

Prvostupanjskom presudom iz listopada 2018. Jerko Ivanković Lijanović i još osam osoba osuđeni su na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora zbog organizuranog kriminala, pranja novca, porezne utaje i neplaćanja poreza te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava.

Jerko Ivanković Lijanović osuđen je na 12 godina i novčanu kaznu u iznosu 50.000 konvertibilnih maraka (KM), dok je Slavo Ivanković Lijanović dobio deset godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM, Bahilj i Slišković su dobili jedinstvene kazne od po pet godina i deset mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić su osuđeni na po tri godine zatvora, dok su Mirjana Šakota i Miroslav Čolak osuđeni na po pet godina zatvora.

Istom odlukom, firma “Farmer” je novčano kažnjena iznosom 800.000 KM, “Farmko” dva milijuna maraka, a “Optimum” 200.000 KM, ali je Apelacijsko vijeće uvažilo žalbe Obrane te ukinulo presudu.

Nastavak suđenja je 27. rujna.

Detektor.ba