SLUČAJ LIJANOVIĆ & CO.: Prigovori na relevantnost i zakonitost dokumentacije

Obrana Jerke Ivankovića – Lijanovića i još devetero optuženih za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje prigovorila je na zakonitost i relevantnost dijela materijalne dokumentacije koju je Državno tužiteljstvo predočilo na jednom od prethodnih ročišta.

Braniteljica prvooptuženog, Mirna Delalić istakla je prigovore zakonitosti zbog činjenice što dokazi izlaze van vremenskog okvira optužnice 2007-2012, jer se, prema njenim riječima, dokumenti odnose na period iz 2006. i nisu obuhvaćeni naredbom Suda BiH.

„Prigovor relevantnosti se ističe za sve do sada predočene dokaze. Tužitelj je naveo da njima dokazuje organizirani kriminal, ali nije rekao u odnosu na koje navode iz optužnice“, dodala je braniteljica.

Žarko Zeljko, koji brani Slavu Ivankovića – Lijanovića je istakao da predočeni ugovori o zajmu nisu vjerodostojni, jer nisu originalni, pošto je naredbom Suda zahtjevano da se originali pribave, dok naredbe za bankovne izvode, dodao je, nije bilo i te dokaze je ocjenio nezakonitim.

Branitelj Joze Sliškovića, Fahrija Karkin je dodao da je većina dokumenta ovjerena od strane neovlaštene osobe i da se kao takvi ne mogu koristiti u postupku.

Sudsko vijeće je uvelo taj dio materijalnih dokaza u spis, dok je tužitelj Ismet Šuškić rekao da će se o prigovorima Obrane izjasniti naknadno.

Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjana Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih, za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-Mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Nakon prigovora Obrane, Tužiteljstvo je nastavilo sa predočavanjem materijalnih dokaza, između ostalog ugovora o zakupu i sporazuma za njihovo raskidanje, ugovora o licenci i najmu, potom sudske dokumente o registraciji optuženih firmi, kao i njihovih podružnica, dokumentaciju iz banaka i zemljišno knjižnih ureda.

Tužitelj Šuškić je predočio i dokumentaciju firme „Kora-fin“ i ugovore koji su sklapani o računovodstvenim uslugama, između ostalog i sa firmom „Lijanovići“, na šta je Obrana Bahilja zatražila obrazloženje, jer to pravno lice nije optuženo u ovom predmetu.

„Dokazi se odnose na organizirani kriminal, a ‘Kora-fin’ je u optužnici navedena kao pripadnik grupe“, ustvrdio je tužitelj Šuškić, te kasnije isto pojasnio i za firme „ZDI produkt“ i „Laktat“.

Među predočenim materijalnim dokazima Tužiteljstvo su izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) protiv Jerke Ivankovića – Lijanovića i drugih, financijski izvještaj iste agencije, kao i izvještaj Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH protiv Milorada Bahilja i ostalih, te nalaz vještaka financijske struke Šerifa Isovića.

Tužiteljh je predočio i ispis mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za pravna lica iz optužnice i njihove podružnice, uz obrazloženje da je iz tih dokumenata vidljivo da su jedni te isti radnici prelazili iz firme u firmu.

Nastavak suđenja je predviđen za 4. srpanj, kada će Tužiteljstvo nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza.

Detektor.ba