SLUČAJ LIJANOVIĆ & CO.: Odvjetnici tvrde da su dokazi nezakonito pribavljeni

Izvođenje materijalnih dokaza na suđenju Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još devet osoba koje se terete za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje, Državno tužiteljstvo je okončalo ulaganjem dokumentacije koja se odnosi na optužene tvrtke “Farmko” i “Optimum”.

Tužitelj Ismet Šuškić u spis je uložio više analitičkih i sintetičkih kartica, ugovora o cesiji, knjiga ulaznih i izlaznih računa, potom naredbe Suda BiH i izvještaje Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zapisnike o kontroli i rješenja Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

U popis su uvedeni i zapisnici o saslušanju skoro svih osumnjičenih tijekom istrage u Tužiteljstvu BiH, osim Miroslava Čolaka, koji je ispitan u SIPA-i, a Šuškić je spomenuo da su izjave dali u prisutnosti branitelja, piše Birn.

Uložena je i fotodokumentacija SIPA-e s pretresa kuća optuženih Slave Ivankovića Lijanovića, Joze Sliškovića i Draženka Kvesića, ali i zapisnici o saslušanju svjedoka tijekom istrage.

“Za skoro 99 posto svjedoka koji su saslušani na pretresu su predočavani zapisnici iz istrage, jer je dolazilo do kolizije”, pojasnio je tužitelj.

Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Milorada Bahilja, Sliškovića, Željka Mikulića, Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih, za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-Mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Obrana je istaknula prigovore relevantnosti i zakonitosti na sve materijalne dokaze Tužiteljstva uložene kako na ovom, tako i na jednom od ranijih ročišta.

Braniteljica Mirna Delalić se posebno osvrnula na dokumentaciju koju je SIPA-i predao Osman Balić, na osnovu koje je, kako je dodala, izvršeno vještačenje, rekavši da su ovi dokazi nezakonito pribavljeni.

“Balić je dokumentaciju otuđenu iz prostorija tvrtke ‘Velmos’ čuvao i predao SIPA-i, gdje se pojavio kao nepozvan, nakon šest mjeseci, i to kada je saznao da je Jerko Ivanković Lijanović priveden. A ranije je govorio da je u zavadi s Jerkom i tvrtkom”, izjavila je braniteljica.

Za nalaz vještaka financijske struke Delalić je naglasila da se zasniva na istoj dokumentaciji i zapisnicima koji su stavljeni van snage, kao i da je neprecizno urađen. Vještak je, prema njenim riječima, u nalazu za identične navode dao različite iznose, a nije obuhvatio sve isplate prema optuženom Jerku Ivankoviću Lijanoviću.

Fahrija Karkin, koji brani Sliškovića, naveo je da kuća koja je prikazana na fotodokumentaciji nije kuća optuženog, dok je za ostale dokaze prigovorio da su ovjereni naknadno i Slišković ih je potpisao u prostoriji koju je SIPA odredila, a što je, istaknuo je, trajalo danima. U pitanju je, nastavio je Karkin, masa fotokopiranih faksova, a ne dokumenata.

Sve obrane su predale listu svojih dokaza koje namjeravaju izvesti u nastavku suđenja, a odluku o tome Sudsko vijeće će donijeti naknadno.

Nastavak suđenja je planiran za 5. rujan.

Detektor.ba