Na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i poreze utaje, Obrane optuženih su izjavile kako smatraju da su lažirane službene zabilješke Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) koje je Državno tužiteljstvo predložilo kao materijalne dokaze u ovom procesu.

Riječ je o službenim zabilješkama o kontroli robe u firmi “Farmko” za period prva dva mjeseca 2010. godine. Tužiteljstvo BiH je u spis uložilo jednu službenu zabilješku i njenu ispravku, a Obranama, kako su naveli, dostavljeni su drugi dokumenti, na kojima nedostaju potpisi.

Obrane optuženih prigovorile su na relevantnost i zakonitost dokumenata Tužiteljstva BiH, a predsjedavajuća Sudskog vijeća Amela Huskić je od Državnog tužiteljstva zatražila da Obranama na narednom ročištu dostavi iste dokumente.

Optužnica tereti Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka za pranje novca, a Milorada Bahilja, Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Obrana Draženka Kvesića i Miroslava Čolaka zatražila je dodatno vještačenje vještaka financijske struke Ivana Bilaća, koji je već iznosio nalaz pred Sudom, na zahtjev optuženih i njihovih Obrana. O ovom zahtjevu Sud će naknadno odlučiti.

Naredno suđenje zakazano je za 10. travnja.

Admir Muslimović / Detektor.ba