Slijede istrage zbog preferencijskih glasova na području općine Ljubuški. U talu bili HDZ 1990 i HDZ BiH!?

LJUBUŠKI – Nakon objave neregularnosti oko preferencija na biračkom mjestu Veljaci, vidljivo je da se odigrala “kuhinja” između predstavnika dviju stranaka HDZ BiH i HDZ1990 (možda su i pojedinci iz drugih stranaka ili lista sudjelovali u namještaljkama), izgleda samo na papiru ljutih rivala, a u običnoj politici odličnih suradnika.

Bilo kakvo prekrajanje izbornih rezultata je prema KZ F BiH kazneno djelo, a jasno je kako se radilo o dogovoru.

Predsjednik biračkog odbora u Veljacima je bio Dragan Čuljak, a jedan od članova je bio Marinko Nižić, koji je na listi HDZ1990 imao bratića Zvonimira Nižića, tako da je isti, kako prikazuju rezultati dobio blizu 100% preferencija u Veljacima, odmah iza domaćeg kandidata iz Veljaka Joška Bebeka.

Kandidat Bebek je cijenjen čovjek u domaćoj sredini i za njega nije čudno da je dobivao glasove domaćih birača.

Zanimljiv je rezultat u Grljevićima gdje su Radoslav Radišić (HDZ1990) i Petar Bošnjak (HDZ1990) dobili po 100% preferencija, kao i Ranko Čolak (HDZ BiH) i sva trojica su iz Grljevića. Matematička vjerojatnoća za ovake rezultate je ravna nuli.

Kašnjenje s rezultatima iz Dola, Lipna i Otoka

Zanimljivo je da su rezultati izbora s tri ova mjesta, gdje je, kao nikada do sada, Nevenko Barbarić dobio hrpu glasova, objavljeni tek sinoć. Ta biračka mjesta su imala mali broj birača i trebala su prema uputama OIP-a biti obrađena vrlo brzo, a zašto nisu odgovoriti trebaju Stipe Bubalo, Stanka Bašić i Željko Perić, kojima izgleda ništa nije sporno. To su naši akademci i uzorni službenici.

Slijedi istraga

Jesu li i iz drugih političkih subjekata sudjelovali u ovim prljavim i nezakonitim radnjama pokazati će istraga, piše portal Ljubuski.net.

Tijekom dana priopćenjem za javnost će se očitovao Zvonimir Nižić (HDZ1990)

U njemu on navodi kako nema nikakve veze s dvojbenim rezultatima, bez obzira što je u biračkom odboru bio njegov stric Marinko Nižić.

Ističe kako je njegova majka rođena u Veljacima i da je biračima bio preporučivan za biranje od strane Joška Bebeka, također kandidata ispred HDZ1990.

Zvonimir Nižić u priopćenju ne navodi ime svoga strica Marinka, člana biračkog odbora, niti 100%-tne preferencije 8 članova HDZ BiH.

Priopćenje objavljujemo u cjelosti:

Poštovani,

Povodom vašeg članka objavljenog 3.listopada.2016. god. u kojem se navode nepravilnosti i neregularnosti na biračkom mjestu u Veljacima, gdje se spominje i moje ime u tom kontekstu, osjećam se dužnim očitovati.Ovim putem izjavljujem da apsolutno nikakve veze nisam imao sa mogućim nepravilnostima na tom mjestu ili kako to vi u članku nazivate „kuhinjom“ između konkurentskih stranaka, a sve u namjeri namještanja izbornih rezultata.

Međutim ako se dokaže, čak ako postoji i osnovana sumnja u nepravilnosti da je i jedan glas u moju korist na tom biračkom mjestu bio neregularan, ovim putem pozivam da se poništi ukupan rezultat tog biračkog mjesta.Osjećam se dužnim tako postupiti iz poštovanja prema svojim kolegama sa liste, a prije svega svojim biračima.

Naime, u cijelu ovu priču sam ušao sa namjerom da ako ništa svojim primjerom pokažem da se može pošteno, bez prevare, a u ovaj rezultat u Veljacima nisam posumnjao iz više razloga, jedan od njih je taj što je moja majka rođena u Veljacima i tamo imam mnogo rodbine, prijatelja i poznanika, s Joškom Bebekom sam poznanik još iz srednje škole tako da me je i on preporučio svojim biračima, itd.

Iako sam bio dijelom iznenađen pozitivnim rezultatom, ni u jednom trenutku nisam posumnjao u njegovu regularnost, baš iz gore navedenih razloga.Imajući to sve u vidu, još jedanput ponavljam, da kategorički odbijam bilo kakvu umješanost u prekrajanje izbornih rezultata niti želim da se moje ime spominje u kontekstu prevare za koju, ako je se dogodila, krivca tražite u nekome drugome.Molim Vas da ovu izjavu objavite u cijelosti.

S poštovanjem!

Zvonimir Nižić