SKANDAL U ŽZH: Učenicima podijelili vodonepropusne maske pod kojim se ne može disati!?

Već ste svi upoznati kako je nova školska godina na području ŽZH započela ovog ponedjeljka, a osim toga učenicima su podijeljene zaštitne maskice. Ali problem je nastao kada su se djeca iz škole vratila kućama i počela roditeljima govoriti kako ispod njih ne mogu normalno disati. Probali su iste i roditelji koji su se također uvidjeli problem s disanjem.

Portal SirokiBrijeg.info zaprima nekoliko pritužbi od roditelja, dobivamo nekoliko maski kako bi se uvjerili na tu “ne”kvalitetu istih, i na njihovu opasnost koju predstavljaju pri disanju.

Stavljam, masku na lice i istu uklanjam nakon nekih manje od 30 sekundi jer već osjećam slabost zbog nedostatka kisika. Nakon 10-ak minuta ponovno pokušavam disati ispod nje, ali isti problem nastaje s nedostatkom kisika jer nema kuda uopće ući, a kamoli izaći onaj koji jedva udišem i izdišem.

U međuvremenu doznajemo kako su maske išle preko ministarstva obrazovanja ŽZH, koje ih je dostavilo školama i kao takve upakirane dostavljene školama na području Županije Zapadnohercegovačke, njih negdje oko 2.000 komada, a do kraja tjedna bi ih trebalo stići još nekoliko tisuća za podijeliti. Jedna dio za učitelje, drugi za djecu.

Pokušali smo nekoliko puta tijekom dana kontaktirati ministricu Ružicu Mikulić da nam pojasni kakve su to maske išle preko njenoga ministarstva, po kojoj cijeni, preko kakvog dobavljača, je li ispitana kvaliteta istih koje su dijelili djeci po školama, ali po običaju ista se nije javljala i ostalo nam je samo da izravno predstavimo kvalitetu maskica koje su išle preko ministarstva obrazovanja, a koje su podijeljene djeci po školama prvog dana nastave u novoj školskoj godini.

Video koji ste vidjeli samo je upozorenje roditeljima da te maskice ni u kojem slučaju ne daju djeci na korištenje i da ih bez razmišljanja trajno unište!

U međuvremenu već smo prikupili određen dio informacija i dokumentacija od kuda su te maskice došle i koja ljekarska firma s područja ŽZH ih je dala na daljnje korištenje, tako da ćemo uskoro i to objaviti, a do tada šaljemo samo upozorenje da maskice što prije uklonite i ne dozvolite djeci da ih nosaju, kao ni Vi odrasli. Dugoročne posljedice disanja kroz ove maske za vaše zdravlje mogu biti opasnije od samog COVID-a 19.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info