U Širokom Brijegu predstavljena inicijativa “40 dana za život”

Na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu u subotu u 9 sati započelo je predstavljanje inicijative “Dani za život – 40 dana za život”. Radi se o projektu novoosnovane širokobriješke civilne udruge Mlado sunce, koja za cilj ima unaprijediti suradnju s obitelji i suradnju s mladima, očuvati identitet zapadnoeuropske kulture, poticati na pomoć napuštenima te promovirati zaštitu ljudskih prava.

U ovoj inicijativi cilj je anketirati i promovirati važnost zaštite ljudskoga života od njegova začeća pa do prirodne smrti, zbog čega se prikupljaju potpisi svih onih koji se slažu s tvrdnjom da ljudski život počinje začećem. Organizatori će za druženje i informiranje građana biti na Trgu širokobrijeških žrtava do 14 sati.

“Inicijativa ‘Dani za život – 40 dana za život’ krenula je u Mostaru 27. rujna ispred Sveučilišne kliničke bolnice i trajat će do 4. studenoga. Inicijativa se sastoji od tri ključna elementa: molitva i post, miroljubivo bdijenje i osvješćivanje lokalne zajednice”, izjavio je za portal Jabuka.tv Marko Topić, voditelj inicijative “40 dana za život” u Bosni i Hercegovini.

Miroljubivo bdijenje Udruga provodi ispred SKB Mostar svakoga dana od 9 do 16 sati i na bdijenje se mogu priključiti svi oni koji žele sudjelovati u inicijativi na bilo koji način. Isto tako, svi prolaznici na bdijenjima mogu potpisati izjavu da se slažu s time da ljudski život počinje začećem i završava prirodnom smrću.

“Danas smo u Širokom Brijegu započeli predstavljati ovu inicijativu po gradovima, 21. listopada. bit ćemo na Trgu kralja Tomislava u Livnu, 28. listopada na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju i 4. studenoga završavamo na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru“, dodao je Marko Topić.

Kako navodi Topić za portal Jabuka.tv, odziv na ovu inicijativu je jako dobar i imaju mnogo pozitivnih iskustava.

“Odziv je jako dobar i vrlo smo zadovoljni. Imamo dosta ljudi koji žele aktivno sudjelovati, ali ovim putem mi bismo pozvali sve one koji nam se žele priključiti da to učine, da dođu i zajedno s nama mole i bdiju. Isto tako, mogu nam se javiti na naše mrežne stranice“, govori Topić.

U odnosu na situaciju u Hrvatskoj, u Hercegovini inicijativa ima bolje rezultate.

“U Hrvatskoj je dosta komplicirana situacija. U njih inicijativa traje već nekoliko godina, ali plodovi su jako veliki. Dosad je spašeno 46 života. Radi se o izjavama majki koje su nakon susreta s provoditeljima inicijative posvjedočile da će zadržati život, a mislile su abortirati. To je neprocjenjivo, u rukama držati dijete koje je trebalo biti pobačeno!”, zaključio je Marko Topić.

Jabuka.tv