U Širokom Brijegu održana prva edukacija o dojenju

ŠIROKI BRIJEG – Mame, ali i one koje to uskoro planiraju postati, posebice mlađe žene, nazočile su prvoj edukaciji o dojenju organiziranoj u Širokom Brijegu. Njih tridesetak okupilo se u hotelu Park pod sloganom edukacije ”Podrška dojenju” koju je organizirala dr. Melani Kvesić iz širokobriješkog Doma zdravlja.

”Često puta na plakatima dojenje izgleda jako lijepo i ležerno, ali na početku se znaju javiti problemi gdje se žene jednostavno nekada nemaju baš kome obratiti jer nemamo, nažalost, ni patronažnu službu. I onda pod vodstvom nekog laika, koji i možda i nije toliko upućen u dojenje, jako rano prekinu s dojenjem. Prema istraživanju UNICEF-a iz 2013. godine, svega 13 posto mama doji dijete pola godine”, rekla je za portal Jabuka.tv dr. Melani Kvesić, specijalist obiteljske medicine o organizatorica edukacije.

Prema riječima dr. Kvesić, dojenje nije samo obično hranjenje, već je to davanje imuniteta bebi kojoj majčino mlijeko uvelike pomaže u razvoju. Naravno, tu se pojavljuju i određeni problemi, pogotovo kod neiskusnih majki, no ova edukacija trebala bi im dosta olakšati i pomoći u rješavanju problema.

edod382016 2

”Često puta se umjetno mlijeko i umjetna prehrana uvede iz nekog neznanja, pa smo zato odlučili popričati malo oko problema dojenja i te probleme rješavati. Na početku je jako teško dojiti, a kasnije dolaze lijepi trenuci dojenja – dojilja bude iskusnija, a beba veća, a to u biti znači i jedna užitak jer majka zna da je dala najbolje svome djetetu. Majčino mlijeko se naziva nekad i ‘bijelo zlato’, meni je još ljepši izraz ‘bijela krv’, jer to nije samo hrana već to je i davanje imuniteta i jedna posebna emocionalna povezanost majke i djeteta”, izjavila je za portal Jabuka.tv dr. Kvesić.

Dr. Melani Kvesić specijalist je obiteljske medicine te radi u Domu zdravlja Široki Brijeg gdje se često susreće s majkama koje od nje traže savjet ili pomoć, a otkrila nam je da se Širokobriježanke najviše boje da su im bebe ostale gladne nakon dojenja.

”Često navode da su bebe jako plačljive i da su majke iz straha uvele bocu, također žene nakon carskog reza zbog iscrpljenosti jako rano odustanu od dojenja. Ali većinom mi napominju upravo taj strah, strah od gladi, a ja im mogu reći da se jave u savjetovalište te će tamo vidjeti napreduje li dijete dovoljno jer dijete može plakati i iz nekog drugog razloga, ne mora samo glad biti razlog da dijete plače”, zaključila je u razgovoru za portal Jabuka.tv organizatorica edukacije dr. Melani Kvesić, specijalist obiteljske medicine u Domu zdravlja Široki Brijeg.

Trenutačno smo u Svjetskom tjednu dojenja, koji traje od 1. do 7. kolovoza, a u velikom broju zemalja provode se kampanje s ciljem povećanja stope dojenja.

edod382016 2

”Okupili smo se s ciljem da povećamo započetu stopu dojenja i produžimo vrijeme dojenja jer zahvaljujući dr. Melani koja je doista uvidjela da postoji problem, nastojala je da okupimo žene u svjetskom tjednu dojenja. Ovdje sam ciljano pozvala jednu mamu iz Širokog Brijega koju osobno poznajem i znam koliko je bila strpljiva da uspije u priči dojenja i da svjedoči koliko je važno strpljenje, strpljenje… i uvijek kažem ženama: Dojenje je strpljenje”, izjavila je za portal Jabuka.tv sestra Rusmira Arapović iz SKB Mostar koja je više od 25 godina savjetnica za dojenje te je bila jedna od tri predavačice na širokobriješkoj edukaciji ”Podrška dojenju”.

U današnje vrijeme majke se sve više o dojenju, ali i o trudnoći te majčinstvu, informiraju putem Interneta gdje mogu pronaći dosta savjeta, što od liječnika – što od majki koje po forumima razmjenjuju svoja iskustva. No, u vrelu raznih informacija, često se pojave dvojbe, a tada se majke obrate stručnjacima s raznim pitanjima.

”Raznolika su pitanja majki i naravno to zavisi i od osobe i od znanja koje posjeduje. Tu su danas mediji putem kojih se one dobro informiraju, međutim stručni savjet je svakako nezamjenjiv jer upravo nekada te informacije koje najčešće putem Interneta dobiju znaju kod određenih njihovih nejasnoća i dvojbi izazvati dodatnu zabunu. Pitanja zavise od dobi trudnice. Pred nama je danas jedna iznimno zanimljiva tema, iako se nekada, pogotovo na našim prostorima, zna poimati banalno s opaskom ‘žene su oduvijek dojile’ pa čak i ljudi iz medicinskih krugova znaju banalizirati. Međutim, ono što je najrelevantnije je kad odete na baze znanstvenih medicinskih časopisa, koji se bave upravo problemom dojenja, brojne su dobrobiti koje majke mogu doznati te se još više educirati o samom dojenju”, izjavila je za portal Jabuka.tv prof. dr. Vajdana Tomić, predstojnica Odjela za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar.

edod382016 3

S obzirom da je dojenje na javnom mjestu i dalje tabu tema u Hercegovini, pitali smo dr. Tomić za njeno mišljenje: ”Ne vidim ništa loše u tome, svakako podupirem majke da doje u javnosti”, zaključila je u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Doktorica Nikolina Söken, spec. ginekologije koja radi u SKB Mostar podijelila je s okupljenima svoje iskustvo dojenja svoje kćeri, kao i sve prednosti koje dojenje pruža djetetovom emotivnom razvoju.

Edukacija je trajala dva sata, a okupljene su predavačicama postavljale brojna pitanja i tražile stručne savjete te su raspravljali o problemima s kojima se susreću sve majke.

Jabuka.tv