U Širokom Brijegi održana tribina “Odgoj za poštivanje života, zdravlja, predbračne suzdržljivosti…”

Predavanje “Odgoj za poštivanje života, zdravlja, predbračne suzdržljivosti, svetosti braka i Božjeg dara plodnosti – znakovi vremena” dr. Antuna Liseca ispunilo je širokobriješku kinodvoranu Borak mladima.

Na početku programa nastupila je širokobriješka Frama, a potom je voditeljica Dijana Bošnjak citirala Majku Terezu: “Ako ne možete spasiti tisuću djece, spasite ono jedno!” Nazočne je pozdravio Darko Bošnjak, predsjednik širokobriješke udruge “Mlado sunce”, organizatora ovog predavanja, i zahvalio se dr. Lisecu na tome što se odazvao pozivu.

Široki Brijeg, velik i važan

Dr. Lisec je bio impresioniran brojem mladih na predavanju i kazao:

– To što ste došli u ovoliko velikom broj ne govori samo o vama, nego i o ovom kraju. To je rezultat dobrog odgoja roditelja, baka, svećenika. Za mene je Široki Brijeg uvijek bio nešto veliko, važno. Na početku svoga predavanja dr. Lisec je istaknuo to da je Bog stvorio čovjeka za suradnju, dodavši da je i Isus rođen u suradnji s Marijom te da Bog hoće našu suradnju sa svima, naglasivši ljubav prema Bogu i bližnjemu.

Potom je objasnio sedam znakova vremena vezanih uz ljubav, brak, rađanje, zaštitu od bolesti vezanih uz spolne odnose. Prvi znak vremena je visok postotak starih osoba koje žive same bez djece, unučadi kao nikada do sada. Postotak razvedenih osoba nikada nije bio veći. Do toga je došlo zbog toga što su supružnici postali žrtve grijeha bludnosti i preljuba. Dr. Lisec uzroke mnogih razvoda vidi i u predbračnim seksualnim kontaktima.

– Postotak zaraženih od spolno prenosivih bolesti također je tako visok kao nikada ranije, uglavnom zbog grijeha predbračnih i izvanbračnih seksualnih odnosa te prijevara da je prezervativ sigurna zaštita. Čak se i ljubljenjem prenosi većina zaraznih, pa i smrtonosnih bolesti – naglasio je dr. Lisec, te dodao kako je postotak neplodnih bračnih parova veći nego ikada prije. Ističe kako je kod žene do toga došlo zbog upala i priraslica nakon ubijanja nerođenog djeteta, a kod oba spola zbog pušenja, alkoholizma, droga i nepravilne prehrane.

Čovjek, najvrjednije stvorenje

Peti znak vremena je enormno visok postotak žena koje obole od raka dojki zbog toga što u brak ulaze kasnije, a kasnije počinju i rađati zbog pobačaja i hormona protiv rađanja. Visok je i postotak žena koje obole od raka maternice zbog širenja zaraze humani papiloma virus koji se može širiti i preko prezervativa. Dr. Lisec ističe kako sedmi znak vremena čine ubojstva prije poroda. – Najvrjednije stvorenje čitavog svemira u najmanjoj količini materije je tek začeti čovjek koji već tada od Boga dobiva besmrtnu dušu. Ne smije ga se ubijati ni tada, ni kasnije – pojašnjava dr. Lisec i naglašava kako vrag ne može nauditi Bogu, ali želi uništiti najdragocjenije Božje stvorenje. Dodaje da dijete ima pravo na dostojanstveno začeće te da je Bogom definirani brak povezan sa začećem.

Poručio je mladima da se ne boje djece, da predbračna suzdržljivost vodi ranijem braku i svemu dobrome što iz toga proizlazi.

– Ništa prije braka i ništa izvan braka – naglasio je i istaknuo je da je zlo rezultat specijalnih programa raznih institucija ujedinjenih protiv rađanja. Protiv toga se valja boriti, dodavši:

– Široki je dobar primjer za to!

Frano Vukoja / Vecernji.ba