Ministarstvo financija Hrvatske izdalo je nalog za zabranu rada 14 stranih priređivača igara na sreću. Riječ je uglavnom o internet kladionicama koje su svoje usluge u Hrvatskoj nudile ilegalno.

Nakon što je početkom godine u Opći porezni zakon ugrađena mogućnost zabrane obavljanja pojedinih privrednih delatnosti putem interneta, Porezna uprava krenula je s gašenjem “ilegalaca” koji djeluju na hrvatskom tržištu, piše tportal.hr.

Prve na udaru poreznika su se našle internet kladionice koje u Hrvatskoj ne plaćaju nikakve naknade za obavljanje te djelatnosti, a istovremeno ni njihovi igrači ne plaćaju porez na dobitke.

Na sve veću prisutnost ilegalnih internetskih kladionica, koje privlače domaće igrače, već duže vrijeme upozoravaju iz Hrvatske udruge za igre na sreću. Prema njihovoj procjeni, građani godišnje u ilegalnim internetskim kladionicama potroše oko tri milijarde kuna, a država propušta naplatiti oko milijardu kuna poreza.

S druge strane, domaći priređivači igara na sreću ukupno godišnje uplate u proračun više od milijardu kuna. Pritom se značajan dio prihoda od koncesijskih naknada i naplaćenog poreza koristi za financiranje kulturnih, sportskih, humanitarnih i drugih organizacija u skladu s programima za razvoj civilnog društva.

Među kladinocama kojima je zabranjen rad su bet365.com, wwin.com, 10bet.com…

Njihove web adrese su blokirane, a u slučaju da žele legalizirati poslovanje, u roku od 30 dana moguće je odblokirati domene, naveli su iz Porezne uprave.

tPortal.hr