Široki Brijeg ulazi u povijest – Nikolina Čolak uvela cheerleading sport u Olimpijski komitet

Davne 2009. godine sa nepunih 17 godina tadašnja srednjoškolka Srednje prometne škole u Širokom Brijegu pokrenula je cheerleading skupinu.

Podršku je imala ponajviše u razredniku Vladi Đoli i tadašnjem ravnatelju SSŠ u Širokom Brijegu Marinku Zeljki , ali i u svim profesorima. Čak joj je jedna profesorica rekla da nema novina ne bi znala gdje je jer ju više tamo viđa nego u klupi. Zbog obaveza oko razvijanja sporta često je izbivala s nastave i unatoč tome bila vrlodobar učenik.

Kada je napunila 18 godina kao maturantica službeno je registrirala klub, a ekskurziju je propustila zbog trenerskog seminara za cheerleading koji se održao u Hrvatskoj isti vikend.

Nitko nije znao što je cheerleading pa ni institucije iako sport je već tada slavio preko 100 godina postojanja u svijetu. Upravo zbog toga Nikolina je klub nazvala Hrvatski plesni klub Široki, da bi ga kasnije nakon što je priznat kao sport preimenovala u Hrvatski cheerleading klub Široki.

Sa svojim klubom osvojila je mnoge medalje još dok je bila srednjoškolka i upravo zbog toga od strane profesora proglašena je najambicioznijom učenicom generacije.

Godinama je razvijala, držala prezentacije, kampove, radionice po čitavoj Bosni i Hercegovini. Osvajala mnoge medalje kako u Bosni i Hercegovini tako i na međunarodnim natjecanjima.

Pokretačica je Cheerleading saveza Federacije Bosne i Hercegovine kao i Cheerleading saveza Bosne i Hercegovine.

Moram priznati u početku su me ismijavali i to me jako boljelo, a ismijavali su me oni koji nisu pojma imali o onome o čemu sam pričala. Nitko nije htio pomoći, podršku sam slabo od koga imala. Međutim kad se počelo sve jače i jače pričati o cheerleadingu, kad je o tome počeo pisati i Olimpijski međunarodni komitet e onda su na scenu stupili oni koji su glumili da pomažu, a u biti htjeli oteti kako bi se obogatili na tome, dok sam ja krenula to razvijati iz ničega iz čiste ljubavi prema sportu. Bogu hvala sva ta teška vremena su iza mene, sada sam okružena divnim ljudima i vjerujem da možemo samo naprijed. Ne kažem i ja sam činila pogreške, vjerovala da mi svi dobro žele, ali bila sam i sad sam gledajući jako mlada i radila sam na razvoju sporta za kojeg nitko živ čuo nije, a o birokraciji u Bosni i Hercegovini da ne govorim. Mogla sam se komotno preseliti u Sarajevo koliko sam bivala po institucijama i koliko su me samo puta vratili zbog toga što mi fali jedan ˝papir˝, da mi prethodno nisu rekli da mi isti treba.

Što se tiče ulaska cheerleading sporta u članstvo Olimpijskog komiteta evo mogli ste i sami vidjeti da sam tamo među rijetkim ženama i da sam najmlađa to dovoljno govori o tome koliko sam mlada puno postigla, ali i o tome da trebamo raditi na uključenu što više žena u sportu. Drago mi je da sam doživjela i da sam upravo ja ta koja je uvela sport i drago mi je što će Široki Brijeg biti upisan kao mjesto pokretanja cheerleading sporta u Bosni i Hercegovini.

Ja sam odučila ostvariti svoj san i uspjela sam usprkos svemu i želim poručiti svima da se bore za svoje snove, jer ako postoji vjera koja pomiče planine to je vjera u samog sebe.

Prokrčila sam i olakšala put svim budućim cheerleading klubovima koji će se otvarati u Bosni i Hercegovini i naravno nastavit ću i dalje raditi na tome, a sada se i još više posvetiti Hrvatskom cheerleading klubu Široki koji je vjerujem najviše trpio moje izostanke zbog ovoga i vrijeme je da svim svojim sportašima uzvratim na najbolji mogući način. Dugo vremena sam radila da im priuštim nove strunjače i uspjela sam na kraju evo stiže nam jedna po jedna zadnjih dana i euforija je oko toga, sad nekako sve sjeda na svoje mjesto.

Izborna skupština Olimpijskog komiteta BiH održana je 10.11.2020. u Sarajevu. Poučeni iskustvima MOK-a i EOK-a i poštujući sve epidemiološke mjere, sjednice su održane u tzv. hibridnom, odnosno kombinovanom metodom uz fizičko prisustvo i online putem aplikacije “Zoom”. Svi oni koji su sudjelovali na skupštini cijelo vrijeme su imali maske, skinute su samo prilikom slikanja.

SirokiBrijeg.info