Široki Brijeg prednjači u ŽZH sa najviše oboljenja od zaraznih i prenosivih bolesti

Najviše oboljenja od zaraznih bolesti na području Zapadnohercegovačke županije zabilježeno je u Širokom Brijegu.

Prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije, tijekom 2016. godine na području te županije registrirano je 309 zaraznih oboljenja, od čega se gotovo dvije trećine odnosi na vodene kozice (varicella) kojih je evidentirano 199, zatim svrab (scabies) – 24 i enterocolitisa – 20. Najveći broj oboljelih je registriran u dobnoj skupini do šest godina – 114 oboljelih, piše Večernji list BiH.

“Što se tiče zaraznih oboljenja po općinama, najviše ih je bilo u Širokom Brijegu – 99 oboljelih osoba, Ljubuškom – 92, Posušju – 62 i Grudama – 56 oboljelih. U prošloj godini nije bilo registrirano smrtnih ishoda kao posljedica zaraznih bolesti”, navodi se u izvješću Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a. Budući da zarazne bolesti predstavljaju potencijalnu opasnost za svaku ljudsku zajednicu, u cilju održavanja zaraznih bolesti pod kontrolom nužno je njihovo stalno praćenje, edukacija i opsežan sustav prevencije, tj. sprečavanja nastanka i širenja zaraznih bolesti.

Također, prošle godine zabilježena je i jedna obiteljska epidemija bruceloze na području općine Ljubuški. Nadalje se navodi kako su bolesti protiv kojih se koristi cjepivo gotovo iskorijenjene, dok tuberkuloza (TBC) pokazuje tendenciju pada, kao i prethodnih godina.

“U prošloj godini je registrirano 6 oboljelih osoba od TBC-a”, navodi se u spomenutom izvješću. Kada je riječ o dječjim zaraznim bolestima, iz Zavoda navode kako je cijepljenje provođeno kontinuirano tijekom cijele godine prema kalendaru cijepljenja.

“Prošle godine je na području ZHŽ-a distribuirano više od 12.000 doza raznih vrsta cjepiva za cijepljenje djece do 18. godine života sukladno naredbi o programu obveznih imunizacija pučanstva protiv zaraznih bolesti u 2016. godini, što je manje nego u 2015. godini s obzirom na to da je u program cijepljenja uvedeno nova cjepivo (DTPa+IPV+HiB). Ukupno je za cijepljenje utrošeno oko 7500 doza raznih vrsta cjepiva”, stoji u izvješću. Važno je naglasiti kako tijekom 2016. nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj kao posljedica cijepljenja.

Iz Zavoda za javno zdravstvo naglašavaju kako je postotak procijepljenosti kod svih dobnih skupina zadovoljavajući, s tendencijom pada procijepljenosti jer se kod pojedinih roditelja počeo javljati otpor za odziv na cijepljenje.

“Otpor se kod roditelja stvara ponajviše zahvaljujući raznim anticjepnim lobijima koji su dominantni na društvenim mrežama te mnogi roditelji ne žele cijepiti svoju djecu zbog raznih medijskih kampanja o štetnosti cijepljenja”, istaknuli su iz Zavoda te zaključili kako je unatoč svemu ZH županija na granici postizanja kolektivnog imuniteta, što je posljedica organiziranog djelovanja cijelog sustava javnog zdravstva, što pridonosi zdravlju ljudi.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba