SIPA u “Lištici” – hapsi švercere duhana!

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva “Lištica”, koja se izvodi na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH u suradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a SŽ, MUP-a HNŽ, MUP-a ZHŽ i MUP-a ZDŽ.

U tijeku su pretresi objekata na 25 lokacija i lišenja slobode više osumnjičenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, porezna utaja ili prijevara i pranje novca. U ovoj fazi, izvršenim pretresima pronađeno je i privremeno oduzeto više od tri tone rezanog duhana, dok pretresi na većem broju lokacija i dalje traju.

Pripadnici grupe za organizirani kriminal sumnjiče se da su od studenog 2015. do veljače 2016. godine, s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali duhan u listu, vršili njegovu preradu i rezanje, te neovlašteno prodavali veće količine rezanog duhana preprodavaocima i krajnjim kupcima širom BiH, bez prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obvezne akcize i PDV-a.

Procjenjuje se da su svojim nezakonitim djelovanjem u periodu od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je proračun BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protupravna imovinska korist veća od 1.200.000 KM.

Akciji je prethodila intenzivna kriminalistička istraga koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Tužiteljstva BiH s ciljem dokumentiranja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba, priopćeno je iz SIPA-e, a tijekom dana će se znati više informacija.

SirokiBrijeg.info